НАЧАЛО » ������

Създадена е Българска асоциация за устойчива енергия

fb
3E news
fb
25-01-2011 08:02:20
fb

 

Създадена е Българска асоциация за устойчива енергия, съобщи председателят й Костадинка Тодорова, бивш директор на дирекция "Енергийна ефективност и ВЕИ" в икономическото министерство и експерт в парламентарната комисия по икономиката, енергетика и туризъм. Учредители на новата организация са осем компании. За участие в нея е поканено Националното сдружение на общините в България.

 

Целта на асоциацията е да обедини интереси на всички,които се занимават с производството на енергия не само от горска биомаса, но и от бързорастастящи енергийни култури, както и на земеделските производители. Пред 3Е Тодорова коментира, че в асоциацията ще участват и земеделски производители и техни организации, които могат да произвеждат енергия от земеделските отпадъци.

Проблемът с изграждането на депа и сметища за депонираните и обработката на отпадъците остава проблем за общини. Екоминистерството вече обмисля глоби от 9 лв. на тон некомпостирани отпадъци в общините. Тези санкции вероятно ще отразят и такса смет, която те събират, смята Тодорова. Според нея общините имат интерес да изградят инсталации за производство на енергия от отпадъците.

Хранително-вкусовата промишленост също създава отпадъци, за които няма разработено законодателство. Ако България не изпълни изискванията за компостиране на отпадъците, ферми са заплашени от затваряне, предупреди председателят на новата асоциация. След 2014г може да се очаква още по-драстична санкция да бъде намален броят на добитъка за неизпълнение на евроизискванията, свързани с преработката на отпадъците, допълни тя.

 По статията работи: