НАЧАЛО » ������

Гръцката ДЕПА ще продава двойно повече газ до 2020г

Компанията се надява да изнася за България, Италия и Албания след изграждане на нови газови връзки

fb
3E news
fb
21-12-2010 02:54:20
fb

 

 

Гръцката компания ДЕПА, акционер в проекта ITGI(газопровод Турция- Гърция- Италия) планира до 2020г да удвои обема на продажби на газ след като разшири присъствието си на чужди пазари. Това съобщи изпълнителният директор на компанията Хари Сачинис, цитиран от електронното издание oilru.com.

"ДЕПА възнамерява да е не само гръцка компания, насочена към месния пазар. Ние очакваме да удвоим продажбите, доходите и рентабилността", каза той пред Ройтерс. Той посочи, че през миналата година обемът на продажби е около 3.4 млрд. куб. м. До 2020г. компанията ще увеличи продажбите си до 8 млрд. куб. м. годишно. Според него възможностите за износ ще нарастнат след като бъде изградена нови газопроводи на  Гърция с Италия, България и Албания.

В края на ноември Български енергиен холдинг и компанията "Посейдон", в която ДЕПА има 25% дял, останалите са на италианската Едисон, подписаха споразумение за създаването на компания за изграждането на връзката България- Гърция. Капацитетът на подводния газопровод "Посейдон" е 8-10 млрд. куб. м. газ годишно. Очакванията на ДЕПА са през следващите две-три години, тя да продава около 1 млрд. куб. м. в Югоизточна Европа,а през 2017г. още 1.6 млрд. в Италия.

Газопроводът Гърция- Италия позволява преноса на газ от Каспийския регион и Близкия Изток в Италия и Западна Европа през Турция и Гърция, посочва електронното издание. Газопроводът "Посейдон" заедно с планираните Набуко, "Бял поток" и Трансадриатическия газопровод, се явяват част от т.н Южен коридор, който трябва да диверсифицира маршрутите и източниците на доставки и да гарантира енергийната сигурност на ЕС, допълва то.
"Не мисля, че Набуко сега ще бъде построен. Той може да бъде изграден в бъдеще", каза Сачинис. По думите му газопроводът ITGI има необходимите количества газ от Азербайджан, който е и доставчик за Набуко.
По статията работи: