НАЧАЛО » ������

Новите 5 дестинации за инвеститори

Свободни капитали се насочват към Катар, Колумбия, Виетнам, Нигерия и Шри Ланка

fb
3E news
fb
16-08-2010 09:14:44
fb

Появилите се съмнения, че икономиката на САЩ забавя своето възстановяване, първите сигнали, че брутният вътрешен продукт на Китай и Бразилия забавя своя растеж, както и задълбочаващата се дългова криза в еврозоната, карат инвеститорите да насочват капиталите си към новите бързо развиващи се пазари. Американското списание "Форчън" определи 5-те икономики, които изплуваха на върха на световната икономика.

Класацията се води от Катар, където се очаква по-висок икономически ръст от всяка друга държава в света през тази година. Това се дължи главно на природния газ. Основната причина - наличието на природен газ. Перлата на Близкия Изток държи 15% от световните доставки и износ на втечненото гориво.

Колумбия също е сред топ дестинациите. Според "Форчън" президентът Алваро Урибе и неговата администрация са постигнали забележителен успех в реформите. Прозрачната приватизация в секторите за износ и наличието на природни ресурси, като кафе, петрол и въглища, помогнаха на държавата да отчете икономически растеж средно от 5% от 2004 година насам.

Производството във Виетнам отчита всяка година ръст от около 10% през последното десетилетие. Прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ) показват, че брутният вътрешен продукт (БВП) на азиатската държава ще нарасне с 6% през 2010 и 2011 г. Сред най-апетитните инвестиционни предложения е планираното раздържавяване на най-големия производител на бира във Виетнам Sabeco.

Нигерия също е сред икономиките с потенциал за растеж. За последните 3 години БВП на страната се е покачвал с 5%, а 40% от населението са под 14 години. Така че Нигерия тепърва разполага с много време да отчита икономически растеж, отбелязва "Форчън".

В Шри Ланка след гражданската война, приключила миналата година, чуждите инвеститори се насочиха към покупка на апетитни дялове през борсата. Затова и местният фондов индекс Colombo All-Shares Index поскъпва с 50% през настоящата година и със 100% през 2009 г. Основните инвеститори са от Китай.
По статията работи: