НАЧАЛО » ������

Революционният "Ягуар" учудва Париж

35-килограмови реактивни турбини произвеждат електричество

fb
3E news
fb
15-10-2010 07:59:49
fb

 

Ако трябва да се отличи само един от стотиците автомобили, които могат да се видят до 17 октомври на изложението в Париж, то това безспорно ще е "Ягуар" С-Х 75. Посветен е на 75-годишния юбилей на британската марка, от 2008 година е собственост на индийската "Тата". Революционният хибрид за момента е само концептуална разработка. Вече обаче се появиха информации, че неговото производство може да започне след най-много седем години.

 

Най-интересното при C-X75 е принципът на работа. Автомобилът има по един електромотор във всяко колело и общата му мощност е 780 к. с., а максималният въртящ момент достига 1600 Нм. Захранването се осъществява от литиево-йонни батерии. Само на електричество "Ягуар С-Х75" изминава 110 км. По подобие на "Шевролет Волт" при изтощаването на акумулаторите колата започва да произвежда електричество, използвайки помощен агрегат. Вместо на бензинов или дизелов мотор обаче се залага на две микротурбини с обща мощност 188 к.с., които могат да използват за гориво бензин, дизел, пропан-бутан, етанол или метан. На практика това са реактивни двигатели, като на самолетите, но са с размерите на бутилка за вино.

 Това носи няколко предимства. Тъй като имат малко въртящи се части, турбините нямат нужда от смазване и течно охлаждане. Те са леки и компактни (с тегло 35 килограма всяка) и достигат оптимална работна температура за секунди.

 

След включването им С-Х 75 може да измине до 900 км, а в атмосферата се отделят едва 28 г/км въглероден двуокис. Предвидена е възможност мощността на турбините да се прибави към тази на електродвигателите за още по-бързо ускорение. Въпреки "зелените" си предимства, "Ягуар С-Х 75" има динамични характеристики, типични за спортен автомобил – ускорение до 100 км/ч за 3.4 секунди и максимална скорост от 330 км/ч.

 

Според автомобилния сайт Auto week в момента е в ход дискусия, която трябва да реши съдбата на този суперавтомобил. Ясно е, че той ще влезе в производство, като въпросът е дали да се правят годишно най-много 1000 или 2000 коли? Двете хипотези предполагат и различни разходи. По-масовото производство изисква повече автоматизация и по-високи разходи за машини, докато по-ограниченото производство е свързано с повече ръчен труд. "Ягуар" вече са започнали тестовете на микротурбините и те ще продължат 2-3 години. Още 3-4 пък ще погълне цялостното изграждане на модела и започването на производството му. Големият въпрос обаче е колко ще струва този наистина революционен автомобил?

 


По статията работи:

Admin Admin