НАЧАЛО » ������

"Загорка" строи зелен склад за 2 млн. лева

Сградата ще пести енергия и вода и ще е първата в света пивоварна на Хайнекен с екосертификат BREEAM

fb
3E news
fb
23-11-2011 10:30:00
fb

"Бързи" врати, естествена вентилация и принудителна циркулация на въздуха са само някои от иновативните зелени технологии, с които ще се отличава бъдещия нов склад за готова продукция на пивоварната "Загорка", съобщиха от дружеството. Съоръжението ще струва над 2 млн. лева и ще бъде разположено на площ от 3000 кв.м. Очаква се складът да влезе в експлоатация през април 2012 година.

 

Сградата ще бъде сертифицирана по BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) – световно разпространен стандарт за оценяване на екологичните показатели на сгради от всякакъв тип. Това ще бъде първата сграда, проектирана и изградена по метода BREEAM, сред всички пивоварни компании на Хайнекен по света, както и сред първите подобни сгради в България.

 

В склада температурата ще се поддържа без охладителна и отоплителна система. Ще се използва максимално естествената дневна светлина, за да се намали консумацията на електричество за осветление чрез използването на LED технология и иновативната система Solar Tube. Система за събиране и използване на дъждовната вода ще намали използването на питейна вода. В склада за готова продукция пък ще има компютърно базирана система, ),   която управлява осветлението, вентилацията, противопожарната система, така че консумацията на енергия да е минималн


По статията работи: