НАЧАЛО » ������

Иван Хиновски, председател на Български енергиен форум

По-добра е да се откажем от АЕЦ"Белене"

fb
3E news
fb
18-03-2011 12:10:51
fb

Новата ядрена централа може да се окаже излишна, смята председателят на Българския енергиен форум

 

АЕЦ"Белене" в сегашната обстановка няма шанса да продължи. Първо, централата няма утвърден технически проект и паспорт за безопасност. Дори и да ги имаше, тя никога няма да получи европейски лиценз. Все още има много инженерни въпроси, които са без отговор. Този проект все още не е потвърден. Докладът за анализ на безопасността му го нямаше.

 

Второ, след ядрената катастрофа в Япония ще се преразгледат критериите за безопасност в късните фази на охлаждане, управление на авариите и откази по общи причини. Трето, Европейската комисия оттегли положителното си становище за проекта. АЕЦ"Белене" се оказва излишна при положение, че живота на пети и шести блок бъде удължен, защото ще бъде изградени мощности на ВЕИ, когенерации.  Освен това въвеждането в експлоатация на  още 1000 МВт ще влоши сигурността и регулируемостта на енергийната система.

 

До площадката съществува разломна зона и още през 1997г. патриарсите на българската енергетика са отхвърлили проекта. Тогава експертите били смразени и от цената 7 доларови цента на Квтч. Сега цената ще е 7 евроцента за Квтч. При индексация с 5%, каквато искат руснаците, цената да проекта ще се доближи до тази в Турция.

 

Риск за изграждане на централата е високата вълна, която може да дойде от Железни врата и да залее АЕЦ"Белене". Това налага изграждане на допълнителни защитни съоръжения, което ще отрази допълнително в цената на проекта.

 

Най-добре е да се откажем от АЕЦ"Белене", но категорично подкрепям изграждането на седми и осми блок в Козлодуй. Най-важното е, че двата блока ще с около 1 млрд.евро по-евтини от Белене заради използване на вече изградената инфраструктура.Вярно е, че проектът ще се забави , но забавянето ще спести времето за изграждане на 600 километра електропроводи, трябва да бъдат изградени и три високоволтови подстанции.

 

Сега най-важната задача е да удължи живота на пети и шести блок на АЕЦ"Козлодуй".


По статията работи:

Admin Admin