НАЧАЛО » ������

Газпром изпрати Украйна в Европа

Русия се съгласи да използва правилата на ЕС за транзит на газ

fb
3E news
fb
25-09-2019 08:53:24
fb

На консултации в Брюксел, Русия, Украйна и ЕС се споразумяха, че от 2020г. бъдещият транзит на газ може да бъде организиран съгласно европейското законодателство, ако Киев успее да изпълни европейските разпоредби до 1 декември. Такъв резултат ще бъде благоприятен за Газпром, тъй като ще позволи резервиране на капацитет за обемите и условията, необходими на компанията, докато Украйна и ЕС предпочитат дълъг договор и големи обеми. В същото време Русия се съмнява във възможностите за изпълнение на сроковете и предлага „план Б“ под формата на удължаване на стария договор „за кратко“, но Украйна и Европейската комисия считат това за невъзможно. Новите консултации са насрочени за края на октомври.

Газпром потвърди, че е готов да запази капацитета на украинската газопреносна система (GTS) от 2020 г. и да взаимодейства с новия й оператор съгласно европейското законодателство, като Украйна се ангажира да осигури прилагането на това законодателство до 1 декември. Това е основният резултат от консултациите на ръководителя на Министерството на енергетиката на Руската федерация Александър Новак с Украйна и украинския му колега Алексей Оржел и зам.-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович. Г-н Шефчович каза по време на дадената от него пресконференция, че ЕС ще помогне на Украйна при прилагането и провеждането на европейско сертифициране на новия оператор на GTS - компанията «Магистральные газопроводы Украины» (МГУ). Той отбеляза също, че при преговорите Русия е настоявала това сертифициране да бъде висококачествено и условията на труд наистина да отговарят на тези, с които Газпром сега се сблъсква в Европа.

Преходът към европейското законодателство означава, че капацитетът на украинската GTS ще бъде предложен на търг и Газпром ще може да резервира в размер и за периода, от които се нуждае.

Руската компанията се опитва да завърши изграждането на два газопровода, заобикалящи Украйна - Северен поток-2 и Турски поток, но няма да успее до 1 януари, когато изтича настоящият транзитен договор с Украйна. Без тези тръбопроводи и като се вземе предвид решението на Съда на ЕС за Оpal, Газпром ще трябва през 2020 г. да изпомпва до 80 милиарда кубически метра през Украйна. След приключването на изграждането на газопроводите, което може да се случи през 2021 г., този обем ще намалее до 20 милиарда кубически метра или дори по-малко Украйна и Европейската комисия обаче, настояват за дългосрочен договор и обеми от поне 60 милиарда кубически метра годишно. Марош Шефчович призна, че според европейските правила Газпром ще може да резервира капацитет в краткосрочен план, но предупреди, че в този случай "транзитните ставки ще бъдат различни". Всички страни отбелязаха, че на срещата не са обсъждани въпросите за продължителността на договора, неговия обем и нивото на транзитната тарифа.

Русия се съмнява, че сертифицирането на украинския оператор – с това трябва да се ангажира секретариата на Енергийната общност – може да се направи за толкова кратко време.

„Ако няма сертифициран оператор до 1 януари 2020 г., единственият възможен вариант в този случай е да се продължи срокът на съществуващия договор за пренос на газ“, заяви изпълнителният директор на Газпром Алексей Милер (цитиран от Интерфакс). Европейската комисия обаче смята, че това е юридически невъзможно, тъй като правомощията на оператора на GTS се прехвърлят от Naftogaz, с който е сключен настоящият договор за транзит, към «Магистральные газопроводы Украины» (МГУ). Също така Русия продължава да повдига въпроса за решаването на исковете по претенциите в Стокхолмския арбитраж – в тях Нафтогаз се опитва да принуди Газпром да й даде 2,7 милиарда долара, но нито Европейската комисия, нито Украйна искат да обсъждат това в момента. Необходима е някаква временна схема за продължаване на транзита, каза Мария Белова от Vygon Consulting, тъй като дори в Европа са били нужни години мрежовите оператори да разделат дейностите си и да се сертифицират. Но като цяло, преходът към европейските правила е добро за Газпром, счита компанията, тъй като те налагат ясни задължения на Украйна и на нейния оператор на газопреносната система, които трудно ще бъдат избегнати под надзора на ЕС.

 

kommersant.ru

Преводът е публикуван в Бюлетин на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

газ
природен газ
Украйна
Газпром
ЕС
По статията работи:

3E news