НАЧАЛО » ������

Иновации и екотрансформации в София и Стара Загора

fb
3E news
fb
31-10-2013 03:02:00
fb
3D mapping ще трансформира паметника "1300 години България" пред НДК утре в 19:00 ч. Видеопрожекцията ще е на кадри на птици от филма на Моно Колектив и Българско дружество за защита на птиците- "Те отлитат".


Дейността е по проект "РеВИЗИЯ" на сдружение "Трансформатори" за временни и артистични "прераждания" на провокиращи градски места. В софийското издание на проекта, фокусът е върху паметниците в града – места на споделени духовни и културни ценности, съобщават организаторите. За тях паметниците са въздействащи и отправят послания към поколенията, като освен това са и генератор на емоции, естетика и социални взаимодействия.


Съвременното отношение трябва да се демонстрира чрез съвременни изразни средства, допълват те. Затова и са организирали конкурс за новаторско творческо мислене, което да преобрази паметника. Концепцията на арх. Камелия Белинчева за 3D mapping е отличена като най-добра в конкурса и ще бъде осъществена в петък – Ден на народните будители. Новаторите получват помощ от програма "Култура" на Столична Община и обявяват подкрепата си за кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата – 2019 г.


Освен в София, сдружението ще монтира 5 медийни точки в центъра на Стара Загора. Чрез тях посетители и жители на града ще могат да се запознаят с интересни екологични инициативи и дейности в България. Там проектът е започнал още на 24 октомври и ще продължи един месец.


Приоритетна тема за изданието на проекта в града на липите е опазването на околната среда. Хора с най-различни екологични каузи ще бъдат гости на медийните точки. Част от техните "борби" са за опазване на пчелите, за защитените територии в България, последиците от добива на въглищата, защита на птиците и други.


"ЗаГорска Медия" ще провокира ново отношение към рекламата и комуникацията в градска среда с възможно най-нисък екологичен отпечатък. Това е продължение на "Градска медия за култура" за иновативна промяна на медийните средства за реклама. За изработката на медийните съоръжения ще бъдат използвани инструменти на Bosch, както и помещениеото "Лаборатория за градски дизайн" към Университета по архитектура, строителство и геодезия, София. Проектът се реализира в партньорство с община Стара Загора.


По статията работи:

Галина Александрова