НАЧАЛО » ������

Пещерите с колонии прилепи ще бъдат "затворени" за посетители до 31 юли

Започва размножителният период на бозайниците, които са защитен от закона вид

fb
3E news
fb
01-06-2011 11:57:32
fb

От днес до 31 юли не се позволява влизането в пещери с колонии прилепи - заради размножителния период на бозайниците, които са защитен от закона вид. Това съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Плевен, цитирани от БТА.

 

При извършените проверки инспекторите са установили, че е пален огън в пещери, населени с прилепи, въпреки че това е забранено със закон, уточниха от РИОСВ. С цел подобряване състоянието на пещерите РИОСВ-Плевен организира акция за почистването им от огнища. Посетени са пещерите Лястовицата до село Гложене и Парниците край село Бежаново. От входа на пещера Лястовица е премахнато голямо огнище. Поройните дъждове над село Бежаново са отнесли остатъци от огнище в пещерата Парниците, поясниха от инспекцията.

 

 

2011 г. бе обявена за Международна година на прилепите от програмата на ООН за околната среда. Кампанията е насочена към опазването на тези бозайници в цял свят.

 

 

От известните 1100 вида прилепи около половината са застрашени от изчезване заради обезлесяването, човешката дейност и болести, като "синдрома на белия нос", убили над 500 000 прилепа в САЩ от 2006 г.

 

 

В сравнение с животни като тигрите и слоновете, прилепите получават много малко внимание, изтъква в комюнике Програмата на ООН за околната среда. Те обаче са важни участници в екосистемите, защото помагат за поддържането на тяхното равновесие.


По статията работи: