НАЧАЛО » ������

Двата терористични акта в Норвегия отнеха живота на 91 души

Полицията задържа 32-годишият норвежец Андерш Беринг Брайвик, който е краен националист и не одобрявал политиката на правителството за мултинационално общество

fb
3E news
fb
23-07-2011 11:41:32
fb

Загиналите при стрелбата, която въоръжен мъж откри вчера срещу младежки лагер на управляващата Норвежка работническа партия на остров Утоея край Осло, достигна 84 души, съобщава местната полиция, цитирана от Ройтерс. Още 7 души загинаха, а 14 са ранени след бомбена експлозия в центъра на Осло по-рано през денял. Мощна бомба избухна в норвежката столица и нанесе щети на сградата на правителството и счупи прозорците на 17-етажната сграда, където е разположена канцеларията на министър-председателя Йенс Столтенберг. 

 


Междувременно полицията задържа 32-годишен норвежец. Той е бил официално обвинен както за убийствата на острова, така и за бомбената експлозия в центъра на Осло. Арестуваният се казва Андерш Беринг Брайвик, рус и синеок норвежец. Брейвик е служил в армията и бил член на столичен стрелкови клуб. Владеел до съвършенство различни видове леко огнестрелно оръжие, в това число и автомат. Той вече е дал показания в полицията и изразил готовност "за по-нататъшен диалог с полицията". При негоне са установени признаци за психическа неуравновесеност. Полицията засега не е установила някакви връзки на обвинения с крайно десни групировки в Норвегия.
Арестуваният мъж се е подготвял отдавна за нападението. От 2 години имал фирма за производство на зеленчуци като чрез нея се снабдявал с изкуствени торове, които използвал за бомбата. Задържаният произхождал от богатите квартали на Осло, но бил краен националист и не одобрявал политиката на правителството за мултинационално общество. Бил добре образован и нямал общо с ислямистките версии за атентата, пишат норвежките медии.

 


В същото време премиерът Йенс Столтенберг определи нападенията като "акт на малодушие" и подчерта, че тези, които стоят зад атаките, "няма да разрушат  демокрацията". "Ще положим всички усилия и няма да се откажем, докато не изясним кой е участвал в нападенията", подчерта той.


По статията работи: