НАЧАЛО » ������

Министър Стойнев започна да си противоречи за държавните енергийни депозити в КТБ

Кабинетът трябва да си подаде оставката, защото политическите лидери са се разбрали за предсрочни избори заяви още Стойнев

fb
3E news
fb
17-07-2014 04:10:00
fb

Само за 20 дни Министерството на икономиката и енергетиката промени коренно твърдението си за депозити в Корпоративна търговска банка. Лично енергийният министър Драгомир Стойнев е разпоредил държавните дружества, под шапката на МИЕ, да изтеглят голяма част от парите си в банката. „Това, което ние направихме, аз лично като министър го направих, бе именно да извадя голяма част от парите от КТБ, тъй като имаше средства, свързани с енергетиката. Но ние изпълнихме задачата. Това беше добра мярка. Хората редовно си получават заплатите, именно поради действията парите да не бъдат концентрирани само в една банка“, обясни днес пред БНБ министър Драгомир Стойнев.

Изказването му си противоречи с действията на министерството, които на 20 юни обявиха, че нямат средства в КТБ. В началото на месеца пък от ведомството обявиха, че държавните енергийни компании нямат проблеми с разплащанията си заради кризата в КТБ. Това твърдение също не бе вярно, след като ЕСО обяви, че прехвърля сметките си от КТБ, а ТЕЦ „Марица Изток 2“ спешно търсеше 20 млн. лева овърдрафт заради блокирани кредити в банката. Проблеми имаха и Мини „Марица Изток“ и трудно разплатиха заплатите на работниците, чийто сметки са в същата банка.
Преди кризата депозити от КТБ на енергийните дружества не са местени", каза още Стойнев пред телевизията днес. Той обясни, че МИЕ е успяло да извади голяма част от средствата на държавните дружества, които бяха концентрирани в КТБ по време на управлението на ГЕРБ. "В момента 25% от парите на държавните компании са в тази банка и те ще бъдат осигурени”, обясни той.

„През последната година успяхме да стабилизираме енергийния сектор и сега има дългосрочна визия за неговото развитие”, каза Стойнев. „След предприетите от правителството мерки в сферата на енергетиката работата на миньорите е гарантирана, а износът на електроенергия - възстановен", подчерта Стойнев. Той припомни, че при встъпването му в длъжност енергийната система е била дебалансирана, след като са сключени договори, които не са били в интерес надържавата. Сред тях министърът посочи: „може би поради лобизъмвключените 1000 МВт ВЕИ, за които българският народ трябва да плаща 100% скъпата енергия“.Драгомир Стойнев обяви, че вече са изпълнени 80% от препоръките на Европейската комисия. Изпълнението и работата по останалите 20% от препоръките на ЕК са били и тема на срещата между министър Стойнев и енергийният еврокомисар Гюнтер Йотингер миналата седмица.

„В енергетиката не може да се правят мерки на пожар. Действията трябва да бъдат обмислени и с дългосрочна визия“, категоричен бе Стойнев. Той посочи като постижения на едногодишното управление старта на изграждането на балансиращ пазар, който трябваше да стартира още преди 4 години,както и създаването на енергийна борса.

В БСП никога не сме обсъждали намаляване на приходите за тази година, тъй като този бюджет наистина може да бъде изпълнен“, заяви министърът по отношение на актуализацията на държавния бюджет. „Виждаме, че и ГЕРБ подкрепя този бюджет, нищо не пречи този проект да влезе в пленарна зала. Последният, който взема решение, е парламентът в крайна сметка". „Ние започнахме много добре годината. Когато встъпих в длъжност, икономическият растеж беше отрицателен", припомни Стойнев.

По думите му през второто тримесечие са били създадени 40 000 нови работни места, но задълбочилата се политическа криза започнала да дава отражение и върху икономиката.  „Затова трябва възможно най-бързо да се отиде на избори", добави министърът. Той припомни, че ВМЗ – Сопот вече работи и в момента се наемат нови служители. Стойнев не коментира обаче защо не се стигна до възстановяване на "Химко" Враца и покупката на "Ремотекс" - Раднево.

„Правителството изпълни политики за икономизиране на българската външна политика и резултатите са налице. Вече има български фирми, които са подписали договори с партньори в Алжир, Авганистан и Ирак и започват да изграждат заводи”, каза Стойнев.

За скандала с КТБ и политическата кариера

За скандала с КТБ Стойнев коментира, че никой не е предполагал, че ще се появи тази криза за определена банка. "Тук не става въпрос за несигурност в цялата банкова система, а за проблем с една банка. Трябва да се вземе най-правилното решение. Информацията, която се предоставя, като че ли е неясна. Започнахме с едно теглене на 300 млн. лева от банката, после изнасяне с чували, после се оказа, че е нямало такова изнасяне. БНБ трябва да си свърши работата“, смята Стойнев. Според него БНБ е органът, който чрез банковия надзор контролира всички банки.

Той припомни, че БНБ позволила на КТБ да придобие Креди Агрикол, а след 2 седмици избухнал скандалът. „БНБ трябва да даде ясен отговор, именно затова е банковият надзор, който е независим", категоричен бе икономическият министър.

„Всички депозити трябва да бъдат гарантирани до 100 000 евро, над 100 000 евро се създава психологическа паника. Хората не трябва да тичат да си теглят депозитите, защото те са гарантирани по закон", подчерта Стойнев.

Той даде примери с Белгия, Англия и Шотландия: „Правителството се намесва да спаси определена банка и това е правилно, защото има системен риск. Една банка ако фалира, това може да създаде притеснения и в други банки, и по веригата всички да започнат да имат проблеми", уточни Стойнев.

За избирането на нов лидер на БСП той каза, че Сергей Станишев е подкрепял всички кандидати за лидерския пост - Корнелия Нинова, Мая Манолова, Михаил Миков.

„Никога не съм бил в ръководството на партията и това ме различава от другите кандидати. Това не е битка за лидерския пост, а състезание между единомишленици. Всяка партия трябва да се гордее с такива личности. Не приемам това за битка, това е съревнование, което да излъчи личността, която ще ръководи най-голямата партия в България", допълни Стойнев.
Камъните срещу БСП ще ги ползвам да надграждам. Станишев поемаше много отговорности, личното ми мнение е, че трябва да се слуша и взема предвид мнението на органите в партията, добави Стойнев.

Според него, кабинетът трябва да подаде оставка, защото политическите лидери са се разбрали за предсрочни избори. "Колкото по-рано са тези избори, толкова по-добре, за мен и 5 октомври даже е късно", уточни още Стойнев.

Драгомир Стойнев
КТБ
държавни средства
депозити в КТБ
оставка на правителството
актуализация на държавния бюджет
По статията работи:

Георги Велев