НАЧАЛО » ������

До 20% ръст отчита логистичният бизнес

Предпочитаните за индустриални цели площи за София са около летището, Околовръстния път, Божурище, Елин Пели и Костинброд

fb
3E news
fb
12-10-2010 12:45:58
fb

"Логистичният бизнес се радва на до 20% ръст в оборотите в резултат на повишения експорт на страната през 2010 година.", съобщи Сергей Койнов, изпълнителен директор на Forton International, компанията, която е изготвила доклада за третото тримесечие на 2010 г. "Това води до оптимизъм сред участниците на пазара. За съжаление големите наематели на логистични и складови площи у нас предпочитат да изграждат собствени бази и статистиката го доказва - 73% от излезлите през 2010 година нови модерни площи са притежание на ползвателите им", посочва Койнов.

 

През третото тримесечие на годината са се появили само 12 684 кв. метра индустриални площи, показват данните на Forton. Но това е ръст от близо 2.5% спрямо второто тримесечие на настоящата година. Към момента в района на столицата има над 527 000 кв. метро нови логистични площи. В процес на изграждане са други 73 730 кв. м.

 

Фармацевтичните компании, международните търговци, както и компаниите от преработващия и технологичния сектор продължават да бъдат основна движеща сила на пазара на индустриални и логистични площи. Според проучването на Forton в края на тази и началото на следващата година тези компании ще търсят площи с високо качество. Тогава и индустриалните паркове, които в момента са в проектна фаза, могат да намерят своята реализация.

 

Компаниите, които са активни в търсенето на индустриални площи, са изправени пред дилема - да наемат или да си построят склад сами. Наемът предлага повече гъвкавост, тъй като договорът може да се прекрати лесно и бързо на цената на неустойка в размер на 3-месечни наема. Въпреки че ангажира повече средства първоначално, вариантът собствена база предлага максимална функционалност на площите и може да отговори в най-голяма степен на изискванията на наемателите, както и да намали текущите разходи на компанията.

 

За да минимализират риска, активните предприемачи в момента залагат на изграждането на модерни и качествени площи на добри локации и в най-честия случай стартират строителство при сериозен интерес от страна на добри наематели.

 

"Въпреки оптимистичните сигнали на пазара, на част от инвеститорите в индустриални площи им се наложи да търсят алтернативни решения в кризата. Онези от тях, които не успяха да застроят терените навреме, стартираха процедура по регистрация на имотите си като земеделска земя, каквато в действителност са били доскоро, за да спестят от данъци и такси. В общия случай това са малки и средни наематели, които се изкушиха да пристъпят към изграждане на собствени бази, но кризата промени плановете им.", коментира Александър Танев, мениджър индустриални и логистични площи във Forton.

 

Наемните нива през трето тримесечие остават непроменени спрямо предходното и се движат около 4 евро на кв.м. Сервизната такса продължава да бъде между 0.5 и 1 евро на кв.м. и е обект на договорка между двете страни. Средният период, за който се сключват договори за логистични площи в момента според данните на Forton, е между 3 и 5 години, с 3 месеца гратисен период. Нивата на възвръщаемост остават 13% за седмо поредно тримесечие.

 

Сред предпочитаните от индустриалния бизнес локации в София и околността са района на летището, Околовръстният път, Божурище, както и площите около магистралите Тракия и Хемус, като например Елин Пели и Костинброд.


По статията работи:

Георги Вулов