НАЧАЛО » ������

Нова частна компания може сериозно да ореже приходите на БДЖ от товарни превози

fb
3E news
fb
14-04-2015 01:05:00
fb

До края на годината се очаква нова частна фирма да излезе на пазара на товарните жп превози. Така тя ще отреже почти 19% от приходите на БДЖ. Това се прогнозира в плана за стабилизация на държавната железница, представен преди дни. В документа като най-голяма заплаха пред „БДЖ товарни превози” се определя TBL, която се очаква да получи лиценз за железопътен превозвач, съобщава в. "Монитор".

Фирмата поиска разрешително преди повече от година, но издаването му досега е отлагано заради различни формалности. Дружеството в момента осигурява 41,3% от товарите на държавната фирма. Сега държавната железница превозва основно въглища и други суровини за енергийните дружества на въпросната фирма. Загубата на този огромен обем товари е невъзможно да се компенсира в такъв кратък период, се подчертава в стабилизационния план на БДЖ. Едновременно с това обаче в него е записано, че заплахата от навлизане на нови участници на пазара е средна.

В периода 2005-2014 година пазарният дял на „БДЖ-Товарни превози” пада с една трета от 95,6% на 62,6%. Едновременно с това намалява от 18,6% през 2007 година на 11,5% през 2013 година и делът на жп транспорта в страната. В момента над 10 000 компании у нас имат валидни лицензи за извършване на международни товарни автомобилни превози.

На къси разстояния и за по-малки товарни пратки автомобилният транспорт е с по-ниска себестойност от железопътния и се извършва „от врата до врата”, се констатира още в стабилизационния план на държаното дружество.

Голям проблем за БДЖ е не само конкуренцията, но и ниската техническа скорост на товарните влакове, която продължава да пада. За 2014 г. тя е 39 км/ч при 39,5 км/ч през 2013 година. Участъковата скорост за периода също намалява от 19,3 км/ч на 19 км/ч, което води до влошаване на качеството при обслужване на клиентите и неефективното използване на големия парк от товарни вагони и локомотиви.

БДЖ "Товарни превози"
частна компания
спад в приходите
ниска скорост
неконкурентоспособна компания
По статията работи:

Георги Велев