НАЧАЛО » ������

"Булгартрансгаз" няма да се приватизира, според Томислав Дончев

Приватизирани са 66 процента от всички държавни дълготрайни активи

fb
3E news
fb
08-07-2016 12:20:00
fb

България няма да приватизира "Булгартрансгаз". Това обяви по време на парламентарния контрол вицепремиерът Томислав Дончев, въпреки виждането на Европейската комисия, че чрез приватизация може да се постигне либерализация при преноса на газ. 

"Отговорът на България е "не", каза той и допълни, че българските представители, които участват в работната група тази седмица са получиха „еднозначен инструктаж". Той отново повтори, че приватизацията на газовата инфруструктура е немислима.

Припомняме, че самият премиер Борисов по време на посещение в Брюксел коментира пред журналисти, че България е заплашена от глоба от 300 млн. евро заради нарушение на антитръстовите правила на газовия пазар. По думите на премиера страната ни е готова да предложи такъв вариант на ЕК,
при който държавата ще запази собствеността, но ще я отдели от оператора.

Томислав Дончев коментира днес, че приватизацията в страната по-скоро е приключила, но че на държавата й предстои да се освободи от повечето свои остатъчни дялове в търговски дружества. Не виждам причина държавата да участва в сектори като хотелиерство и недвижими имоти, даде пример той. 

Към момента са приватизирани 66 процента от всички държавни дълготрайни активи, като индустриалните са приватизирани почти на 100 процента, каза вицепремиерът в отговор на въпрос от народния представител Иван Иванов в рамките на парламентарния контрол. По думите на Дончев в сключените приватизационни договори от началото на процеса е договорено извършването на инвестиции в размер на 7 милиарда лева. Те можеха да бъдат много повече, коментира вицепремиерът. 
Приватизацията в България не протече по най-добрия начин, заяви още вицепремиерът. Според него има останали държавни дружества и дялове, които трябва да се приватизират, но има съпротива. Има също и активи, по които има дебат и при които приватизация не може да бъде коментирана като например ключовите дружества в газовата инфраструктура.

От влизането в сила на Закона за приватизация и следприватизационен контрол през 2002 година към настоящия момент в резултат на осъществен контрол са постъпили близо половин милиард лева, отчете Дончев. Положително е и въздействието на следприватизационния контрол.

 

 

Булгартрансгаз
Томислав Дончев
По статията работи:

Маринела Арабаджиева