НАЧАЛО » ������

Евродепутати: Рециклирането на пластмасовите отпадъци трябва да е задължително от 2020г.

Само 25% от пластмасовите отпадъци в момента се рециклират

fb
3E news
fb
14-01-2014 04:48:00
fb

ЕС трябва да въведе задължително рециклиране на пластмасовите отпадъци от 2020г., гласи една от резюлюциите, част от евростратегията за намаляване на този вид отпадъци в околната среда. Гласуваната и приета от ЕП във вторник резолюция забранява най-опасните пластмаси и някои видове пластмасови торбички.

Според членовете на ЕП най-опасните пластмаси трябва да бъдат изтеглени от пазара. Използването на пластмасови торбички за еднократна употреба трябва да бъде преустановено, когато е възможно. Те призовават също за по-решителни стъпки за справяне с незаконния износ и изхвърлянето на отпадъци от пластмаса.

Парламентът призовава ЕК да направи предложения през 2014г. за постепенно премахване на депонирането на рециклируеми и възстановими отпадъци от 2020г., както и за ограничаване на изгарянето на подобни отпадъци. По настояване на депутатите пластмасовите отпадъци трябва да бъдат използвани за производство на енергия само ако всички други възможности са изчерпани.

Все още неизползван сериозен икономически потенциал

Икономическият потенциал за рециклиране на пластмаси е все още до голяма степен неизползван, подчератават евродепутатите. Само 25% от пластмасовите отпадъци в момента са рециклирани.

Пълното прилагане на законодателството на ЕС за отпадъците може да спести 72 милиарда евро годишно, увеличавайки годишния оборот на европейските компании за управление на отпадъците и рециклиране с 42 милиарда евро, както и да създаде над 400 000 работни места до 2020 г., заявиха депутатите.

Документът призовава и за по-нататъшни действия от страна на Европейската комисия по Зелената книга. В нея депутатите подчертават, че пластмасовите отпадъци продължават да увреждат околната среда заради слабото прилагане на законодателството на ЕС за отпадъците. Друга причина е липсата на конкретни закони на ЕС за пластмасовите отпадъци, въпреки тяхната специфика.

За да се реши проблемът трябва да се създадат специфични, задължителни цели за събиране и разделяне на до 80% от отпадъците, които да бъдат включени в законодателството на ЕС. Според тях трябва да бъдат формулирани задължителни критерии за рециклиране, както и правила за хармонизиране на събирането и разделянето на отпадъци за да се гарантира лоялна конкуренция, Освен това настоящата директива на ЕС за отпадъците от опаковки има нужда да бъде преразгледана.

„Парламентът показа начина за справяне с огромния проблем с вредното въздействие на пластмасовите отпадъци върху околната среда и човешкото здраве. Ние казахме днес, че искаме да променим лошите навици и да бъдем отговорни за нашите продукти— от производството до изхвърлянето им. С правилното използване на тези продукти и срециклирането им, колкото пъти и в каквато степен е възможно, ние затваряме цикъла и задействаме принципа на „кръговата“ икономика. Това ще помогне за изчистването на нашите морета и земи, като същевременно създаде повече възможности за заетост“, заяви докладчикът Виторио Проди.

ЕК
ЕС
Пластмасови отпадъци
Околна среда
рециклиране
пласмасови торбички
По статията работи: