НАЧАЛО » ������

1.5 млн. лв. причина за разрива в "Петрол Холдинг"

Парите били взети от Денис Ершов за консултации на фирмата за "Южен поток" и "Бургас –Александруполис, твърди бившия шеф на борда Митко Събев

fb
3E news
fb
24-11-2010 02:20:06
fb

 

Акт на възлагане на работа от "Петрол" АД – дъщерна фирма на едноименния холдинг, въз основа на който са изплатени 1.5 млн. лв. на акционера Денис Ершов, показа пред журналисти Митко Събев. Той е от 5 октомври 2008 г. и според клаузите му Ершов трябва да търси потенциални стратегически инвеститори от Русия и други държави и да проучи проектите "Южен поток" и "Бургас-Александруполис". Макар в акта да е записано, че работата е на доброволни начала, "Петрол" може да покрие разноски на изпълнителя до 1.5 млн. лв.  
Според Митко Събев парите били платени кеш на Ершов, заради което бил уволнен тогавашният изпълнителен директор. Оттогава започнала и борбата за надмощие в холдинга.
През юли т. г. след като двама от акционерите в "Петрол холдинг" - Денис Ершов (47.5% от капитала) и Александър Мелник (5%), изпратиха за публикуване в Търговския регистър протокол от проведено на 28 юни общо събрание на дружеството. Според него тогава било взето решение за освобождаване на Митко Събев (47.5%) от поста председател на съвета. Последният сетне разпространи констативен протокол, от който става ясно, че на същата дата такова събрание не е провеждано, а Ершов и Мелник не са предоставили временни удостоверения. Не е станало и прехвърлянето на 37 500 акции на стойност 7.5 млн. лв. (7.5% от капитала на дружеството), притежавани дотогава от акционера Иван Шестак, на името на Денис Ершов, така че неговият дял вече да е 47.5% дял, колкото и Митко Събев. Причината за това прехвърляне, според Събев, е, че той му дължал 22 млн. лв.

 

Също през юли т. г. Митко Събев бе отстранен от ръководството на "Петрол Холдинг", заедно със собственика на футболен клуб "Черноморец". От директорският съвет бяха освободени още двама от хората му, а на тяхното място бяха назначени Иван Шестак, Йосиф Арутюнян и Иван Кутевски.
Към днешна дата бившият председател на борда на холдинга казва, че Агенцията по вписванията е издала неправомерно на 22 ноември удостоверението, без да дочака съдебното решение. Бизнесменът твърди още, че общо събрание, на което е отстранен, не е имало. Затова той обвинява изпълнителния директор Виолета Николова, че е подписала документа, който узаконява назначаването на Иван Кутевски – бившият актьор от Пловдивския театър и пресаташе в тогавашното Главно управление Агенция "Митници" – за изпълнителен директор, който пък блокирал банковите му сметки.  Митко Събев призова още НАП да провери дали в декларацията си за 2009 г. Ершов е декларирал пред закона взетите през предходната 2008-а 1.5 млн. лева?
Самият Денис Ершов също отправя обвинения към бившия си бизнес партньор - подаде тъжба до прокуратура, обвинявайки го в престъпления, документни измами и че криел Книгата на акционерите.

 

На въпрос как ще се отразят скандалите върху бъдещето на холдинга, Митко Събев отговори, че за последните 5 месеца продажбите на горива са нараснали двукратно.
Дъщерната фирма на холдинга "Петрол" обаче е е на прага на преобразуване. На проведеното на 23 ноември събрание на акционерите те са гласували срещу увеличение на капитала. Иван Кутевски казал, че по този начин щял да се опрости дълг.


По статията работи:

Admin Admin