НАЧАЛО » ������

22% от регистрираните у нас коли са без "Гражданска отговорност"

Броят им се увеличава, педупреждават от Комисията на финансов надзор

fb
3E news
fb
19-10-2010 03:16:10
fb

Малко над 22% от регистрираните у нас автомобили са без задължителната застраховка "Гражданска отговорност", обяви Борислав Богоев, заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), ръководещ управление "Застрахователен надзор". Пред участниците в срещата, организирана от КФН и посветена на задължителната застраховка, той посочи, че броят на колите без застраховка се увеличава. Към 15 юли процентът на незастрахованите спрямо всички регистрирани моторни превозни средства (МПС) е бил 21.33%. Това според Богоев означава, че има спад на застрахованите коли и обхватът им вече е под 80%.

 

Ако обхватът на задължителната застраховка падне под 75%, със сигурно ще бъдем санкционирани от Европейската комисия (ЕК). Все още комисията не е реагирала официално на новите данни, но и от КФН се надяват процентът да се повиши, за да не се стига до крайни действия и до повторното въвеждане на механизма за контрол "зелена карта". Той се прилагаше от Европейската комисия преди България да стане пълноправен член на ЕС. В навечерието на приемането на България в ЕС обхватът на застраховката стигна 95%, като сключването на полиците бе придружено от смяната на регистрационните табели.

 

От застрахователния бизнес смятат, че спадът в задължителното застраховане на колите няма да е проблем за приемането ни в Шенген, но е възможно въпросът да бъде поставен от страна на ЕК. Може да се стигне и до специален надзор над българските коли в Европа. Всеки регистриран в България автомобил ще бъде проверяван за задължителната застраховка "Гражданска отговорност", уточни Борислав Богоев.

 

България е на последно място по обхвата на "Гражданска отговорност" в ЕС, каза и Атанас Ставрев, председател на Национално бюро "Зелена карта". По данни на бюрото 700 000 автомобила у нас са без застраховка. И според Ставрев в момента имаме потенциален застрахователен риск. Той смята, че Брюксел ще задължи България по някакъв начин да повиши обхвата на задължителната застраховка.

 

Да се криминализира неплащането на застраховка "Гражданска отговорност", предложи председателят на Асоциацията на българските зстрахователи (АБЗ) Орлин Пенев. Подобно искане бе отправено и от някои синдикати за онези собственици на фирми, които не плащат осигуровки на своите служители. Освен това от асоциацията прогнозират, че и догодина "Гражданска отговорност" ще поскъпне, но всяко дружество само ще определи с колко да я увеличи. През последните години тя се е повишавала между 10% и 20%. Най-голямата щета е била за 2 млн. лева – катастрофа в Гърция с четирима загинали, показват справките на АБЗ.

 

От август 2007 година до септември 2010 г. са настъпили 295 пътни произшествия с незастраховани български автомобили в чужбина, отчитат от КАТ. На днешната среща стана ясно още, че в момента КАТ провежда акция за проверка дали водачите са сключили "Гражданска отговорност". Антон Антонов от КАТ заяви, че в скоро време камерите по пътищата ще могат да следят и дали автомобилът има лепенка на стъклото си, която да удостоверява, че автомобилът има задължителната застраховка.

 

От Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) съобщиха, че автомобилното застраховане у нас отчита ежегодно измами на стойност между 30 и 70 милиона лева, като се позовават на данни на Международната асоциация за борба с измамите в застраховането (IAIFA). Според организацията измамите в този сектор в световен мащаб са между 5-10% от всички изплатени обезщетения.

 

В САЩ стойността на измамите възлиза на 97.5 млрд. долара, като 14.5 млрд. долара са в автомобилното застраховане. Безнаказаността е сред подбудите за извършване на застрахователни измами, посочват от ВУЗФ. От висшето училище допълват, че по-голям процент от измамите са планирани - 37.75%, докато случайните възлизат на 25.83%.

 

Често се използват реални ПТП за получаване на изгода, чрез умишлено допълнително увреждане или подмяна на детайли. Не са рядкост и фиктивните произшествия, които не са се случили в действителност, но се използват документи. Употребата на алкохол или нередовните документи също са чест поводите за измами - при тях се променят мястото, времето и участниците. Сериозни загуби предизвиква и умишленото предизвикване на щети на превозвани стоки и товари, за да се получат по-високи Карго застраховки. Сравнително редки са предизвиканите ПТП с цел телесна повреда, симулация на болестни състояния и травми, допълват от ВУЗВ.


По статията работи:

Георги Вулов