НАЧАЛО » ������

"Дойче веле": България и Румъния са разочаровани от членството си в ЕС

Жителите на двете държави не усещат забележима промяна в качеството си на живот

fb
3E news
fb
02-01-2012 11:04:00
fb

Когато преди пет години България и Румъния се присъединиха към Европейския съюз, те влязоха в царство на мир, богатство, сигурност и стабилност, но сега двете страни изпитват разочарование, се казва в публикуван днес коментар на сайта на радио "Дойче веле", предаде БТА.

 

 

Германската медия подчертава, че членството в ЕС вече не дава гаранции за по-добър живот. Най-бедната в блока България е на опашката по доходи, пенсии, производителност и енергийна ефективност. Тя продължава да получава незадоволителни оценки за правната си реформа, управлението на субсидиите и борбата си с корупцията, организираната престъпност и трафика на хора. Страната е често критикувана от Брюксел и за лошото си отношение към децата.

 

 

"Дойче веле" припомня думи на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу от 2008 г., когато съюзът спря 220 млн. евро помощи за София, че "високо равнище на корупция и организирана престъпност нямат място в ЕС и няма да бъдат толерирани". Медията припомня обаче и становището на Гернот Ерлер, бивш държавен министър във външното министерство на Германия, че спирането на тези помощи е "трагедия за страната", тъй като то засяга нейното население и възможностите му да се изхранва.

 

 

В коментара се отбелязва, че Брюксел е наложил специални стандарти за София и Букурещ, като двете страни са все още под специален контрол. Но критичните доклади на Европейската комисия относно вътрешната политика на България и Румъния и спирането на фондове засега водят до едва забележима промяна, заключава "Дойче веле".


 
По статията работи: