НАЧАЛО » ������

Baker Hughes (BHGE) ще участва в разработката на газовото находище Zohr

fb
3E news
fb
11-09-2017 02:33:00
fb

Нефтогазовата компания Baker Hughes (BHGE) е получила право на участие в разработката на газовото находище Zohr в Египет, се казва в съобщение, публикувано на сайта на компанията. https://www.bhge.com/newsroom/bhge-awarded-subsea-contract-by-petrobel

BHGE и египетската компания Petrobel, която вече работи на находището, са сключили на 9 септември договор. Според него BHGE ще вземе участие във втория етап от разработка на находището. Освен това нефтогазовата компания, която оказва услуги в сектора, ще се занимава и с проектирането и строителството на подводната експлоатационна система за добив на газ.

„Максимализиране на добива на вътрешни енергийни ресурси и оптимизиране на надеждността на доставката им са ключови елементи в стратегията на Египет. Можем да повишим ефективността на сектора чрез обезпечаване на устойчива и енергийно ефективна икономика чрез програма за модернизация в партньорство с такива компании като BHGE”, се цитират в съобщението думите на министъра на петрола и природните ресурси на Египет  Tarek El-Molla.

Шефът на компанията  Lorenzo Simonelli отбелязва, че находището Zohr е едно от най-големите и има потенциал за удовлетворяване на растящото търсене на газ в Египет. Той изразява и благодарност и заявява, че BHGE получава възможност да демонстрира лидерството си при разработката на подводни находища.

Голямото газово находище в Средиземно море Zohr беше открито през 2015 г. от италианската компания Eni. Потенциалът на находището се оценява на 850  млрд. куб м газ и може да удовлетвори търсенето на природен газ от страна на Египет за няколко десетилетия.

Zohr влиза в концесионното споразумение Shorouk. През декември 2016 г. в проекта влезе руската компания „Роснефт“. Компанията се съгласи да придобие от Eni 30% от договора за концесия и 15% като оператор на проекта срещу сумата от 2,8 млрд. долара.  Инвестициите на „Роснефт“ в проекта Shorouk за 4 г. са 4,5 млрд. долара, според компанията.

газово находище Zohr
Египет
Нефтогазовата компания Baker Hughes (BHGE)
Роснефт
Eni
проектът Shorouk
Petrobel
По статията работи:

Маринела Арабаджиева