НАЧАЛО » ������

Европейските зелени ще увеличат натиска върху партийните лидери за климата

Решението в Европейския съвет е предвидено за 11 декември

fb
3E news
fb
01-11-2020 11:11:35
fb

Европейските зелени ще увеличат натиска върху националните правителства и главно върху партийните лидери, решиха на срещата лидерите на партията на срещата по европейското законодателство за климата, която се проведе миналия понеделник вечерта, 26 октомври. Решението в Европейския съвет е предвидено за 11 декември.

Това беше много необходима дискусия относно това къде сме с Европейския закон за климата, какви са следващите стъпки и какви действия всяка страна може да предприеме на национално и европейско равнище, обяви г-н Мар Гарсия, генерален секретар на Европейските Зелени в съобщение до медиите на 30 октомври.

Европейският закон за климата е важен зелен успех! Това е резултат от европейските избори, резултат от Зелената вълна.

Какво предстои?

В рамките на Съвета по европейската политика се постигна единодушие за постигане на 55% намаление на емисиите до 2030 година. Същевременно Европейският съвет се стреми към постигане на единодушие със страните от Вишеградската четворка. Това ще бъдат част от акциите, които се планират на 10-ти ноевмри, планиран за Европейския ден на климата.

Лидерите на Европейските зелени трябва да бъдат готови да подкрепят Вишеградската четворка, за да се противопоставят на налаганата дилема или икономическо възстановяване или противодействие на климатичната криза. Напротив разбирането е, че чрез зелен преход постигаме икономическо възстановяване и се противопоставяме на климатичната криза.

В презентацията си членът на комитета на Европейските Зелени Оран Тункенен отбеляза първоначалните дати на планираните онлайн дискусии за изграждане на мрежи и обучения. Поканени са членовете на партията на страни-членки от цял свят, както и партньори от НПО, които да се включат в тридневен кръг на дискусии:

 

 

 

Но първо е необходимо координирано действие с държавите членки за изготвяне на послание, което призовава за амбициозно европейско законодателство в областта на климата. Това е планирано за вторник, 10 ноември, Европейският за действия срещу климатичните промени.

 

Какво стои в основата на закона за климата -

неутралност по отношение на климата до 2050 г., намаляване с до 60% емисии на парникови газове 2030 г.; 2025 г. — премахване на държавните субсидии за изкопаеми горива; бюджет и посочване на лимити на парникови газове, които можем да отделя всяка страна –членка. ЕС и всяка държава поотделно да се превърнат в климатично неутрални - тук Европейските зелени имат възражения срещу Съвета. Създаване на научен консултативен съвет, съставен от учени, който да взема решения на равнището на ЕС. На 23 октомври министрите на околната среда се срещнаха в Съвета, обсъдиха Закона за климата, на ход е Европейския съвет на 11 декември. Сега ЕП трябва да започне преговорите с държавите членки, така че дискусията да бъде публично и да се окаже натиск върху правителствата. Те следва да подкрепят намаляването с 60 % на емисиите и да се сложи край на субсидиите за изкопаеми горива.

Закон за климата
Европейските зелени
Европейски ден за климата
онлайн срещи
Европейски съвет
зелена сделка
По статията работи:

Рая Лечева