НАЧАЛО » ������

Държавата съвсем загърбила научната общност

Няма как да има работеща научна стратегия, след като няма икономическа, каза президентът в БАН

fb
3E news
fb
02-11-2010 02:32:58
fb

 

Искам да ви се извиня за онова, което не сме направили като президентска институция, но имам усещането, че никога досега до такава степен българските институции не са обръщали гръб на научната общност и нямам разумно обяснение за това – каза президентът Георги Първанов по време на тържественото отбелязване Деня на народния будител в Българската академия на науките (БАН), цитиран от "Фокус".
Той продължи, че никой не желаел да ползва научна експертиза в хода на решения, защото било много по-лесно да се довериш на собственото си обкръжение. Но много по-стратегически вярното за държавата била научната експертиза.
Президентът изтъкна, че досега в много свои сектори и направления науката ни има конвертируемост за разлика от много неща в политиката или в икономиката. Според Георги Първанов няма как да има работеща стратегия в науката, ако нямаме ясна стратегия за развитието на българската икономика, защото науката е функция на националните цели и задачи. Той изтъкна пред членовете на БАН, че когато тази стратегия отсъства, на науката и образованието да се гледало като на излишен бюджетен разход.
Президентът посочи, че процесът на модерната законодателна база на българската наука и образование не винаги е бил успешен и че след неговото питане в Конституционния съд, законът за развитието на академичния състав е бил върнат във вид, който вече предполага да се работи върху нов закон. "Не можеш да правиш реформа, ако не си отчел мнението, експертизата на хората, които работят в тази система, заяви президентът Първанов.
Относно статута на научните работници, президентът Георги Първанов посочи, че не става дума само за доходите на научните работници, въпреки че това е изключително важен проблем. България изоставала трагично по отношение на базата, условията за работа в сравнение с нашите европейски партньори.
По думите му основният лост за постигане на конкурентоспособност в Стратегия 2020 на ЕС ключовата дума, ключовият лост са науката и образованието.


По статията работи:

Admin Admin