НАЧАЛО » ������

Окончателното инвестиционно решение за разширяването на АЕЦ „Черна вода“ ще бъде взето през 2024 година

fb
3E news
fb
28-02-2021 09:45:13
fb

Окончателното инвестиционно решение за разширяване на АЕЦ „Черна вода“ в Румъния се очаква да бъде взето през 2024 година, а въвеждането в експлоатация на трети енергоблок на централата е планирано през следващите 10 години.

Това обяви генералният директор на румънската държавна енергийна корпорация Nuclearelectrica Космин Гита. Пред журналисти той посочи, че Nuclearelectrica ще представи предложение за стартиране на проекта на следващото годишно общо събрание на акционерите.

„Нашата прогноза, според Интегрирания национален енергиен и климатичен план, е въвеждането в експлоатация на трети енергоблок около 2030-2031 година“, каза Гита, цитиран от world-nuclear-news.

На въпрос за общата стойностна проекта за разширяването на съществуващата АЕЦ „Черна вода“, който включва изграждане трети и четвърти енергоблок, Гита обясни, че не би искал да прогнозира публично стойности преди Общото събрание на акционерите. По думите му обаче проучването за осъществимост на проекта от 2012 г. се актуализира, а предишната оценка е била за около 7 милиарда евро.

Nuclearelectrica
АЕЦ Черна вода
По статията работи:

3E news