НАЧАЛО » ������

Трайков:Топлофикациите ще оцелеят с качествена услуга, чисти технологии и поносими цени на парното

ДКЕВР прогнозира фалити на малките дружества, ако не се управляват разумно и не инвестират

fb
3E news
fb
27-09-2011 08:22:37
fb

 

 

Топлофикациите в България трябва да предложат качествена услуга, чисти и ефективни и чисти технологии, удобство на клиентите и поносими цени на парното. Това заяви министърът на икономиката, енергетика и туризма Трайчо Трайков пред участниците във форума" Разумна топлина" Има ли бъдеще за централизираното топлоснадбяване в България". Той изтъкна, че централизираното топлоснадбяване има бъдеще и над 540 хил. потребители разчитат на него. Проблем пред дружествата представляват 23% загуби до крайните клиенти.

 

 

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев посочи, че проблемите на събираемосттта, дълговете към "Булгаргаз" пречат на инвестициите в сектора. Събираемостта на Топлофикация София е 55% и бележи спад в сравнение с последните четири години, когато са били около 73%."Няма бизнес, който да може да оцелее" при тази събираемост, изтъкна Трайков. 

 

 

Регулаторът провежда политика на пълна минимизация на ценитте на природния газ, каза Семерджиев. Потискането на цените на топлинната енергия води до влошаване на финансовото състояние на дружествата, но прави повишенията на цените по-големи. По думите му дружествата  изпитват натиска на газоразпределителните дружества и по-ниските цени на електрическата енергия, която клиентите използват за отопление.  Семерджиев заяви, че разумното управление и инвестициите са единственият начин дружествата да оцелеят. Той прогнозира възможни фалити на малките дружества. Онези, които се управляват разумно и инвестират в нови технологии предлагат по-ниски цени на парното.


По статията работи: