НАЧАЛО » ������

Брюксел увеличава хуманитарната помощ за Африканския рог

Заради продължаващата суша в региона има опасност в следващите месеци 750 000 души да умрат от глад само в Сомалия

fb
3E news
fb
12-09-2011 01:59:38
fb

Еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева потвърди отпускането на допълнителни средства за страните от Африканския рог, съобщи Европейската комисия, цитирана от БТА. Още 60 милиона евро ще бъдат отпуснати за борба със сушата и глада в региона, след като бедствието е обхванало шести регион от Южна Сомалия, се посочва в съобщение на комисията. С отпуснатите допълнителни средства общата подкрепа за региона от бюджета на ЕС достига близо 160 милиона евро.

 

Над 13 милиона души имат спешна нужда от хуманитарна помощ в страните от Африканския рог, заявява комисарят, цитирана в съобщението. Тя отбелязва, че тези хора имат нужда от храна, подслон, вода и закрила. По нейните думи е неприемливо деца да умират от глад в XXI век.

 

Комисията отбелязва, че само за тази година е осигурила над 700 милиона евро за региона, включително 460 милиона евро принос на дарители от страни от ЕС. Утвърдените днес средства са от резерва на ЕК за извънредни ситуации. Отпускането им е съгласувано с Европейския парламент и с Европейския съвет, се отбелязва в съобщението.

 

Комисията допълва, че 40 милиона евро се отпускат за Судан и Южен Судан.Допълнителните средства ще бъдат насочени към Сомалия, Етиопия, Кения и Джибути. Според ЕК има опасност в следващите месеци 750 000 души в Сомалия да умрат от глад, а 3,7 милиона души в Кения са заплашени от липса на храна.


По статията работи: