НАЧАЛО » ������

Good-bye на комисарите

Има поне четири причини енергийният регулатор да бъде изцяло подменен

fb
3E news
fb
19-09-2010 05:43:53
fb

Промените в начина на регулиране на енергийния сектор вече са неотложни. Първата стъпка е смяната на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране. Удобен момент правителството да направи това са влезлите промени в Закона за енергетиката, които предвижда съставът й да бъде намален от 13 на 7 членове и всички да бъде освободени.

 

Независим на хартия

Отдавна е очевидно - българският енергиен регулатор е всичко друго, но не и независим. Не експертната оценка, а сложни политически сделки и корпоративни интереси са определящи при взимането на решенията в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/. А най-често решавашащата дума имат "некои съображения" на властта.

 

В резултат вече никой не може да схване логиката на формирането на цените на ток, газ и парно. енергиен пазар реално няма, проектите за зелена енергия зациклиха, чуждестранен инвеститор се превърна в мръсна дума, а държавните монополисти диктуват правилата и пилеят средства. В същото време регулаторът безпомощно докладва в енергийното министерство /от което по дефиниция би трябвало да е независим/ че не може да се справи с финансовия апетит и нищоправенето на НЕК и дъщерната му фирма ЕСО .

 

Защо трябва да си отидат комисарите

Ясно е, че досегашната практика ДКЕВР да се назначава от Министерски съвет, а председателите й да се бетонират по няколко мандата,  трябва да бъде променена. А може би, в бъдеще, трябва да се промени и принципът на подбор, назначаване и отчетност на комисията. Например да се осигури възможност за обществен контрол над институцията. Има примери, че и други регулатори в Европа се назначават от правителствата. И въпреки това те успяват да постигнат относително голяма независимост. ОFGEM във Великобритания например е постигнал това, като е е привлякъл многожество изявени външни експерти, които работят с него по различни проекти.
По статията работи: