НАЧАЛО » ������

Слънцето се усмихва

Получило се е нееднородно магнитно поле, твърдят руски учени

fb
3E news
fb
11-12-2010 08:41:01
fb
 

Гигантска усмивка, образувана от нееднородно магнитно поле, може да се наблюдава в момента на Слънцето, съобщават учени от Физическия институт към Руската академия на науките, цитирани от РИА Новости.

Усмивката, с размер около 600 000 километра, и очите, с диаметър около 200 000 километра, са образувани от магнитните полета на Слънцето. Черните области са полета с отрицателна полярност, а белите - с положителна. Зениците на Слънцето например са 4 пъти по-големи от диаметъра на Земята, т. е. в тези очи наистина можеш да се удавиш, пише в съобщение на Лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето към Физическия институт.

 

"Съдейки по изражението на лицето и широко отворените очи, характерът на владетелят на нашата галактика, около който живеем, е напълно спокоен и донякъде безгрижен", шегуват се учените. Те отбелязват, че "слънчевата усмивка" може да се види и в други диапазони, например в снимките на слънчевата корона. По думите им усмивката ще изчезне след няколко дни, когато Слънцето, въртейки се около оста си, ще "погледне" в друга посока.


По статията работи:

Георги Вулов