НАЧАЛО » ������

Сините поискаха уволнение на ръководството на пътната агенция

Плевнелиев и Йотов отрекоха служители да са получавали щедри премии

fb
3E news
fb
14-12-2010 12:11:28
fb

 

СДС поиска цялото ръководство на Агенция "Пътна инфраструктура" да бъде уволнено, тъй като шефове получавали месечни премии за 300 хил. лева. Сините се позоваха на одитен доклад, изготвен от МРРБ, и предоставен в парламента. Бонусите се давали за награди, за нощен труд и за участие в комисии. Според Борис Марков около 130 души получавали таква премии. За висшето ръководство, управителният съвет и правния отдел средномесечните добавки били по около 5000 лв. В АПИ коледни бонуси се раздават всеки месец, коментира още "синият" депутат, цитиран от Дарик Нюз.
Борис Марков твърди, че одитът разкрил потресаващи данни, а докладът бил официален документ, на който ще се базират европейските институции. Депутатът допълни, че предоставените от министър Плевнелиев данни били без имена, а с позициите на служителите в агенцията.
Министър Плевнелиев отговори на обвиненията, че по никакъв начин не смята да освобождава директори в АПИ. Промени и реформи там щели да се случват, защото били обективни и необходими, а не защото някой правел пресконференция. Министърът призова от Синята коалиция да са коректни в констатациите си и в цифрите, защото те били дадени в парламентарния контрол от самия него. Плевнелиев допълни ,че били уволнени 600 служители, на които е изплатено средно обезщетения от 1000 лева, а заплатите в пътната агенция били абсолютно в рамките на закона и на правилата.

По-късно председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Божидар Йотов също отхвърли твърденията на Синята коалиция за раздаването на щедри коледни бонуси във ведомството му. На пресконференция той обясни, че основната заплата на тримата членове на Управителния съвет на АПИ е 1500 лв., предаде Агенция "Фокус". С надбавката за трудовия стаж си заплата на Божидар Йотов става 1800 лв. Той допълни, че е получил бонуси в размер на 8910 лв., но това било за десет месеца, което правело по около 800 лв. месечно. Същото се отнасяло и за другите членове на УС.
Предвидена за работна заплата в АПИ за тази година сума е 12 милиона лева. Досега са изплатени малко повече от 10 млн. лв. на 1678 служители. Средната работна заплата до 30 октомври в АПИ е 657 лв., а за централата администрация от 341 служители тя е 819 лв. По повод обвиненията на Синята коалиция Божидар Йотов изтъкна, че заплатите в АПИ били едни най-ниски за такива държавни структура, а ръководството се опитвало да ги повиши.


По статията работи:

Admin Admin