НАЧАЛО » ������

Първото електрическото БМВ ще струва 500 долара на месец

Търсят се водачи, които да участват в проучване за приложимостта на електромобила в ежедневието

fb
3E news
fb
20-04-2011 12:53:43
fb
Германският производител на луксозни автомобили БМВ обяви на изложението в Ню Йорк, което започва днес, че от лятото ще започне да приема поръчки за електрическия си модел АктивЕ. Първите доставки ще са факт през есента, а за колата се търсят водачи, които са склонни да станат част от проучване за приложимостта на електромобила в ежедневието.

Желаещите да се включат в своеобразния експеримент трябва да живеят в Ню Йорк и околностите. С тях се сключва договор за лизинг, който предвижда първоначална вноска от 2250 долара и 499 месечна такса в следващите две години.

"БМВ АктевЕ" е създадено на базата на Серия 1 купе, но вместо бензинов или дизелов мотор, колата се задвижва от електродвигател с мощност 170 к.с. и максимален въртящ момент от  250 Нм. Той осигурява ускорение до 100 км/ч за 9 секунди.

С едно зареждане на акумулаторите автомобилът може да измине до 160 километра. БМВ АктивЕ използва нови литиево-йонни батерии с течно охлаждане и подгряване, за да работят при оптимална температура.

В търсенето на функционалност е намерено такова място на компонентите по задвижването, че да се осигурят четири пълноценни пасажерски места и багажен обем от 200 литра. Електромоторът е монтиран на задната ос, а електрониката, контролираща работата му, е над него.

Батериите са на мястото на кардана и резервоара на традиционното БМВ 1 купе. Освен компактност това гарантира и нисък център на тежестта, осигуряващ стабилност.

Общо в САЩ ще бъдат пуснати около 700 автомобила. Колата обаче няма да влезе в серийно производство, а събраните данни от експлоатацията на БМВ АктивЕ ще се използват в разработката на първия електрически модели серийно производство на марката i3, който се очаква на пазара през 2013 година.
По статията работи: