НАЧАЛО » ������

Строителството в България най-евтино в Европа

Преди нас по цени и разходи в отрасъла са всички балкански държави

fb
3E news
fb
03-08-2010 12:26:25
fb

България е една от най-евтината страни в Европа по цени в строителство, въпреки че цените са се повишили значително през последните години. Това се потвърждава във втори анализ на консултантската компания EC Harris, който бе публикуван преди известно време.

Проучването приема за база за сравнение цените в Югоизточна Англия, за които е приет коефициент 100. На тази база България е най-евтината страна, като коефициентът на цените на строителството варира между 20 и 45% в сравнение със 100 в югоизточна Англия. В Европа България е следвана от Унгария, Словакия, Португалия и Латвия.

Дания е най-скъпата страна в света по отношение строителни разходи, следвана от Швейцария, Ирландия и Швеция. Великобритания се нарежда на пето място с цени с 20% по-високи от тези в Германия и Франция и повече от двойно по-високи от Източна Европа.

Още преди 2 години от EC Harris обявиха, че страната ни е един от най-евтините пазари на континента по отношение на цена на строителството въпреки повишените разходи във времената на възход на пазара на имоти у нас. Според новото проучване разходите за строителство у нас варират между 41 и 69% от тези във Великобритания, които са приети за база с коефициент 100.

От съседните страни Румъния, Сърбия и Македония се доближават до България по строителни цени, но въпреки това са по-високи от нашите. Там те са между 50 и 64% за Румъния, между 46 и 66% за Сърбия и между 43 до 59% за Македония спрямо базовите за проучването във Великобритания 100%. В Турция, където цените са между 51 и 79%, и в Гърция – между 60 и 77% от тези на Острова, са значително по-високи от нашите.

Проучването предоставя условно сравнение на цените в 50 страни по света, според което Европа е най-скъпият регион за строителство в глобален план, от който Швейцария се откроява като най-скъпата страна. Там цените са средно с 60% над тези във Великобритания, която пък се нарежда на осмо място по този показател в света.

Швейцария измества от миналогодишната класация Дания, в която сега строителството е с 41% по-скъпо от това на Острова. Високите цени там са движени отчасти от силното търсене, подкрепено от държавните инвестиции в железопътни проекти и строителство на магистрали, но също така повишението се дължи и на покачването в разходите за транспортиране на тежки материали.

Коефициентът на цените в САЩ варира между 45 и 85%, който е почти сравним с този за Турция.

Най-евтиният пазар в света за строителство е Шри Ланка, където разходите започват от една четвърт и достигат до 30% от тези във Великобритания.

Цените на строителството се влияят от различни фактори като вид строителство, локация, дизайн, достъп до обекта и др.

Проучването на EC Harris е направено на базата на презумпцията, че всички сгради са "международни" и изградени според западноевропейските стандарти. Въпреки това обаче от компанията отбелязват, че винаги ще има различни изисквания и специфики при изграждането на една и съща сграда в различни страни. Дори и в Западна Европа изолационните и отоплителните системи се различават значително в Испания и Швеция например, сочи докладът.

Когато се строи според местните стандарти, разходите за строителство са значително по-ниски, докато когато в дадена страна строителните работи се извършват според международни стандарти, те се оскъпяват, тъй като работниците трябва да се съобразяват с повече изисквания в сравнение с обичайното.

Цената и ефективността на строителните работници също е важен фактор в общите строителни разходи. Въпреки това не винаги съществува директна връзка между разходите за работна ръка и цената на строителството. Евтината и неквалифицирана работна ръка често е непродуктивна, обобщават от EC Harris.


По статията работи: