НАЧАЛО » ������

Германски фирми започват да изтеглят капиталите си от Русия

fb
3E news
fb
24-03-2014 02:00:00
fb

Германски фирми са започнали да изтеглят краткосрочните си инвестиции и капиталите си Русия в очакване на икономически санкции. Това води до спад на курса на рублата и руските акции. Това се твръди в анализ на една от големите световни компании за икономическо наблюдение и оценки KPMG, цитиран от БНР. Официално все още фирмите призовават за дипломатическо решение на кризата, но е факт, че отдавна са започнали подготовка за изостряне на отношенията между Запада и Москва.

Индустрията се подготвя за изтегляне и на дългосрочните инвестиции. Това ще доведе до редица проблеми през идните години, смятат експерти. Парите, които в момента се връщат обратно към централите, са средствата, отделяни за инвестиции в технологии и нови предприятия. Те вече не са налице.

Другият проблем е, че фирмите, които сега се изтеглят, ще се върнат трудно обратно на руския пазар. Така губещи са и двете страни, казват икономистите от KPMG.

Германия е инвестирала над 20 милиарда евро в Русия през последните години, като 350 000 работни места зависят от бизнеса с руската страна. Големият губещ накрая обаче ще е самата Русия. Тя печели по 100 милиона долара дневно от продажба на газ в ЕС, смятат експертите.

Само преди дни Германия спря изпълнението на голяма сделка в областта на отбраната с Русия. Германия прекрати договор, подписан от 2011 г. между германския отбранителен концерн "Райнметал" (Rheinmetall AG) и руското правителство, за построяването на боеви симулационен център на територията на полигона "Мулино" в Нижегородска област.

В същото време обаче LetterOne, която е собственост на руските олигарси Михаил Фридман и Герман Хан, се споразумя с RWE да купят нейната дъщерна фирма RWE Dea AG за 5,1 млрд. евро.Сделката трябва да бъде одобрена от надзорния съвет на германската корпорация и регулаторните органи на някои страни от ЕС. Фирмата, обект на покупката, е натрупала дългове за 600 млн. евро. Завършването на покупката се очаква да стане до края на годината.

Автомобилните гиганти Volkswagen и Ford заявиха, че не се отказват от плановете си за Русия. И двете компании продължават курса си за растеж и не обмислят намаляване на дейността си.

KPMG
германски капитали
оттеглане от Русия
По статията работи:

Галина Александрова