НАЧАЛО » ������

Анализаторите оценяват щетите за икономиката на САЩ от ураганите „Харви“ и „Ирма“ на 290 млрд. долара

fb
3E news
fb
11-09-2017 03:04:00
fb

Ураганите „Харви“ и „Ирма“, които се развихриха в САЩ, нанасяйки огромни разрушение може да струват на икономиката на страната от порядъка на 290 млрд. долара, смятат анализаторите от AccuWeather.

„Смятаме, че щетите от урагана „Ирма“ ще достигнат 100 млрд. долара, което отговаря на около 0,5% от БВП на САЩ, съставляващ 19 трлн. Долара. Ураганът „Харви“, според оценките ни ще се окаже като най-скъпо струващото стихийно бедствие в историята на САЩ, като щетите от него могат да достигнат 190 млрд. долара, което се равнява на 1% от американския БВП“, отбеляза председателят на  AccuWeather Джоел Майерс.
Общо щетите от двата урагана, според оценката на  AccuWeather ще е 1,5% от БВП на САЩ, „което ще доведе до отрицателен ръст икономиката на страната за периода от средата на август до края на четвъртото тримесечие на 2017 г.“.

Икономическите щети, отчетени от  AccuWeather включват проблеми в работата на бизнеса, увеличението на безработицата, увредената инфраструктура и недвижимите имоти, ккто и увеличението на цените на горивата, съобщава MarketWatch. Анализаторите коментират, че двата урагана вече оказват влияние върху живота на хората.

Според оценката на компанията за анализи AIR Worldwide, публикуван в неделя, плащанията на застрахователите, свързани с последствията от ураганите в САЩ и Карибския басейн съставляват 65 млрд. долара.

Според компанията, за САЩ щетите са от 15 до 50 млрд. долара, а за Карибския басейн – от 5 до 15 млрд. долара.
Други анализатори смятат, че само щетите от урагана „Ирма“ за икономиката на страната ще са от порядъка на 300 млрд. долара. Около 100 – 150 млрд. от тях ще бъдат покрити от застрахователите, според  Panmure Gordon , цитиран от The Guardian.

Щетите от най-силният ураган „Катрина“ през 2005 г. , който досега се смяташе за най-опустошителният в историята на САЩ, струваха на икономиката на страната сумата от 125 млрд. долара.

ураганите Харви и Ирма
AccuWeather
щети за икономиката на САЩ
БВП на САЩ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева