НАЧАЛО » ������

Инвеститорите теглеха минималните си печалби

Индексите слязоха в червената зона, но загубите са незначителни, тъй като три седмици пазарът на акции вървеше нагоре

fb
3E news
fb
21-09-2010 07:45:18
fb

Европейските фондови пазари отчетоха спад, защото инвеститорите решиха да изчакат каква ще бъде официалната позиция на Федералния резерв на САЩ за основната лихва, съобщи Reuters. Ще я промени или отново ще я запази в диапазона 0% - 0,25%.

 

За малко в началото на търговията в Европа индексите леко се повишиха, заради изключително добрите данни на Министерството на търговията за жилищното строителство в САЩ през август. На годишна база новопостроените жилища са се увеличили с 598 000, или с 10.5%, при прогнозиран ръст от 550 000. Разрешителните за строеж, които подсказват каква ще бъде активността в сектора, също са нараснали с 2.2% на месечна база. Отчетено е и нарастване на строителството на еднофамилни къщи с 4.3%. За сравнение, през юли имаше спад по този показател от 6.7%. Продължава да расте обаче броят на непродадените жилища, което натиска цените, и затвърждава мнението, че секторът се възстановява, но това става по-бавно от очакваното, обобщава Bloomberg

 

Последва студен корпоративен дъжд и трите основни европейски индекса загубиха от натрупаното през последните три седмици. Британският FTSE 100 спадна с 0,47%, немският DAX – с 0,30%, а франският CAC 40 – с 0,10%.

В технологичния сектор книжата на Nokia спаднаха с 4,5%, след като беше пуснат слуха, че финландската компания отново няма да пусне на пазара широко рекламирания смартфона N8. И въпреки опровержението от компанията, лошата новина беше изконсумирана. Също с 4,5% спаднаха акциите и на Deutsche Bank, след като от самата кредитна институция прогнозираха, че през третото тримесечие банката ще бъде на загуба. Книжата на френската инвестиционна банка Natixis загубиха 4,7 на сто, заради препоръката на Goldman Sachs към инвеститорите да започнат разпродажба на акции на банката.

 

Играчите на европeйските пазари нямаха възможност да изчакат позицията на ФЕД, заради това решиха да не рискуват и оставиха индексите в червената зона спрямо вчерашната търговия, когато бяха отчетени повишения от 1,3%. Дори и позитивните новини около търговете с облигации на Ирландия, Испания и Гърция не можа да ги провокира. Справка на Bloomberg показа, че Ирландия продаде облигации за 1,5 млрд. евро, Испания – 12 и 18-месечни облигации за 7 млрд. евро, а Гърция – 13-седмични държавни ценни книжа за 390 млн. евро при 3,98% доходност.

 

Въпреки добрите данни за новото строителство в САЩ, пазърт на Wall Street тръгна с понижения, тъй като инвеститорите решиха като колегите си в Европа да заложат на предпазливостта, докато не чуят ФЕД. И заради това решиха да теглят печалбите от вчерашните сделки. Това веднага рефлектира върху индексите. DOW JONES изгуби 0.06%, до 10 746 пункта, S&P 500 спадна с 0.10%, до 1141 пункта, а NASDAQ стопи 0.24%, до 2350 пункта.

 

И когато Федералният резерв на САЩ отново остави непроменена основната лихва (federal funds rate) на рекордно ниско равнище - в диапазона 0,0% - 0,25%, инвеститорите не бяха изненадани, защото предположенията им се потвърдиха. Тази ставка действа от декември 2008 г.

 

Потвърдената готовност на Комитетът за операции на откритите пазари (FOMC) към ФЕД до облекчи монетарната си политика, ако е необходимо да насърчи икономиката на САЩ, смути инвеститорите, защото тази позиция означава, че икономическото възстановяване се бави. Освен това и самият Комитет посочва, че темповете на възстановяване и на увеличаване на работните места са се забавили през последните месеци. Затова ФЕД запази стабилно портфолиото си от държавни ценни книжа от около 2 трлн. долара.

 

Това прати индексите в червената зона спрямо вчерашната търговия. С изключение на DOW JONES. Загубите обаче се оказаха незначителни, тъй като в продължение на три седмици пазарът на акции вървеше нагоре.

 

Четирите индекса на Българската фондова борса (БФБ) бяха в относителен паритет – на минус завършиха SOFIX и BGTR30, а на плюс BG40 и BGREIT. Иглачите явно решиха да отложат покупките за по-нататък, за да преценят как ще се държат книжата на новите компании, включени в индексите. Въпреки това БФБ отчете добър оборот от 3.45 млн. лв., от които 2.93 млн. лв. от сделки с облигации. Сделките с акции бяха на стойност 497 хил. лв., а тези с компенсаторни инструменти - за 24 хил. лв.

 

Анализът не е препоръка за търговия с ценни книжа!


По статията работи:

Георги Вулов