НАЧАЛО » ������

Завод с идеална цел

ЕК иска строежът на завода за преработката на софийски боклук да се обвърже с показатели за печалба

fb
3E news
fb
30-09-2010 09:30:20
fb

 

Джордж Кремлис – ръководител на отдел в Главна дирекция "Околна среда" в Еврокомисията, заяви преди два дни, че ако искаме завод за преработка на отпадъци, трябва да носи печалба.  Той направи това в контекста на коментарите  си  за рисковете  България да загуби пари заради пропуснати срокове за екопроекти, докато разясняваше как програмата "Джесика" може да подпомага устойчивото развитие на градовете,  Сметта се изгаря и се произвежда топлинна или електрическа енергия. Просто – за да продадете нещо, трябва да имате конкурентна стока.

 

Какво може да продаде бъдещият

софийски завод за преработка на отпадъци

 

напъните за чието строителството продължава вече пета година. На първата копка през април 2009 г. тогавашният кмет Борисов обеща пуска му след 18 месеца, но сега оптимистичните данни предричат края на 2013 г. - ако имаме зелена светлина от ЕК и няма проблем с финансирането му. Дотогава столицата най-вероятно ще се изправи пред нова "боклучена" криза, защото последната свободна клетка в депото в Суходол ще се е изчерпала в края на 2011 г. Камионите с балите софийската смет ще блуждаят между сметищата край Цалапица, Карлово, Ловеч и Севлиево, където се разтоварват, въпреки протестите на тамошните общински съветници, а делата ще задръстят съдилищата.

 

Съмнения за печалбата

 

Проектът е разделен на три отделни обществени поръчки. обясни доц. Екатерина Тодорова – съръкводител на доклада за ОВОС от Лесотехническия университет. Има три инсталации на различни места - за механо-биологично разделяне на отпадъците – пластмаси, хартия, стъкло и желязо - в кв. "Садината". Край Хан Богров ще бъде инсталацията за производство на компост от хранителни отпадъци, и друга, която ще преработва зелената маса от градските паркове и улиците. Съвкупността представлява Завода. Засега е избран е изпълнител само за първата инсталация, по план-сметките той трябва да струва 209 млн. лв.

 

Според доц. Тодорова отделените при сепарирането твърди отпадъци ще се балират и ще се продават като брикети. От ресторантите и пазарите общината щяла да събират остатъците от чиниите и сергиите. Този биологичен компост, заедно с получения от зелената маса от парковете, щял да се използва от земеделците.

 

Питат ли се обаче екоминистерството и общината как върви разделното събиране на отпадъци в София, та да започнат и събиране на огризки? Колко ще струва управлението на дейностите и контейнерите, каква ще е пазарната цена на добития компост? През април м. г. софийски кмет заяви, че заводът щял да бъде прекрасно място за съкратените кремиковски работници. Но едва ли металурзи ще отделят пластмасови от стъклени бутилки на транспортните ленти? Ако сметта се изгаряше, разбира се, като се спазват стандартите за опазване на околната среда, и се добиваха топлоенергия и електричество, щеше да е друго – пещи има все пак. Това щеше да се отрази благоприятно и в сметките на столичани.

 

Само еколозите ли са виновни

 

Вариантът в проекта на завода да се включи изгаряне на сметта, не бе избран заради протести на еколози – от пластмасите щели да се отделят отрови. А колко му е на наплашените от "Кремиковци" софиянци да глътнат въдицата? Е, изтъкваше се добрият пример с екологично чистия завода в центъра на Виена, но и част от Франкфурт се отоплява от изгорели отпадъци, а от комина му излиза пара. Най-добре бе екоминистерствто и общината да обяснят, че по света има макар и скъпи, но съвършени пречиствателни инсталации, вместо да търсят ползи в земеделието. Неслучайно ЕК има съмнения, че възможности на завода ни са скромни, а цената му е непропорционална на тях. Джордж Кремлис ни напомни, че боклукът има цена и от него може да се печели. Но като се добива енергия.

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията коментира за 3е-news, че изборът какво ще добиваме от тези заводи е национален, а не на ЕК. В комисията и без това се борели две противостоящи лобита по въпроса. Той каза, че резултатът, ако заводът добива енергия, ще е същият, както при когенерацията и ВЕИ - прекалено скъпа и неконкурентна енергия.


По статията работи:

Admin Admin