НАЧАЛО » ������

Турция се готви за добив газ в Черно море още през 2023 г.

fb
3E news
fb
29-07-2021 09:25:19
fb

Турция се стреми към това да започне добив на газ през 2023 г. от находището в Черно море. Това е заявил турският президент Реджеп Тайип Ердоган. 

„Полагат се големи усилия, така че първата фаза за добив на черноморски газ да започне през 2023 г. Тези, които ще поемат приятелската ръка, подадена от Турция, която е най-силната страна в региона от гледна точка на политиката и икономиката винаги ще са на печалба“, е заявил Ердоган в рамките на видеоконференция на церемонията по изгарянето на първия добит от тестовия кладенец газ от черноморския шелф. 

По думите му, от с началото на добива на газ в Черно море, Турция ще намали зависимостта си от външни доставки. „Опитаха се да ни попречат със санкции, заплахи, шантаж, но не успяха да постигнат нищо“, е добавил турския президент.

В началото на месец юни Ердоган заяви, че Турция е открила ново газово находище в Черно море със запаси от над 135 млрд. куб м. По думите му така общите газови запаси на шелфа на Черно море стават около  500 млрд. куб м, благодарение на открито находище през миналата година: през август 2020 г. Ердоган съобщи за откриването на газовото находище Сакария в Черно море  с предварително оценени запаси от 320 млрд. куб метра. 
 

добив на природен газ
Турция
Черно море
По статията работи:

3E news