НАЧАЛО » ������

Наводнения в Турция и Пакистан

Над 100 000 жертви на наводненията в Пакистан ще прекарат зимата в палаткови лагери

fb
3E news
fb
29-10-2010 07:42:54
fb

Турция е обхваната от проливни дъждове, които причиняват проблеми в пътното движение и наводения на домове и офиси, съобщава турският сайт "Уърлд булетин". В окръг Чанаккале (Западна Турция) дъждовете са причинили наводнения на улици и много коли са останали блокирани.


Отменено е и движението на фериботи през пролива Дарданелите заради силен северозападен вятър. Наводнени са къщи и офиси.


В района на столицата Анкара са наводнени много пътища, включително магистралата към Истанбул, като на места нивото на водата е достигнало до един метър. Магистралата е затворена за движение.


Проливни дъждове и силни ветрове в Истанбул са станали причина за спиране на движението на някои фериботни линии. Дъждовете са затруднили пътното движение и са довели до задръствания на много места в града.

 

Над 100 000 жертви на наводненията в Пакистан вероятно ще прекарат зимата в палаткови лагери, понеже много села в южната част на страната остават залети, съобщи Върховният комисариат на ООН за бежанците, цитиран от Ройтерс.


Ще минат месеци, преди южните провинции Синд и Белуджистан да се възстановят от катастрофалните наводнения през юли, предупреди на пресконференция говорителят на агенцията Ейдриън Едуардс.


"Местните власти търсят начини за изпомпване на застоялата вода от селищата, но това е трудоемко начинание, което ще отнемевреме," съобщи говорителят.


Според официалната статистика безпрецедентните за Пакистан наводнения, които опустошиха страната от север на юг, са разрушили и повредили над 1.7 милиона жилища.


Около 7 милиона пакистанци се нуждаят от подслон, включително онези, които са се завърнали по домовете си, но са ги заварили без покрив или електричество. Едва 39 процента от поисканите от ООН 1.9 млрд. долара като помощ за Пакистан са осигурени до момента, обяви говорителка на световната организация.


По статията работи: