НАЧАЛО » ������

МВФ: Руската икономика е навлязла в рецесия

fb
3E news
fb
03-05-2014 05:48:00
fb

Международният валутен фонд смята, че руската икономика е навлязла в рецесия. Това съобщи на пресконференция в централния офис на агенция Интерфакс в Москва ръководителят на мисията на фонда в Русия Антонио Спилимберго. "Ако се придържаме към определението за рецесия като отрицателен прираст в течение на две тримесечия, то сега Русия от тази гледна точка е в рецесия", заяви финансистът, цитиран от БГНЕС.

Спилимберго посочи, че МВФ е понижила прогнозата за ръста на руския БВП през 2014 от 1,3% до 0,2%, като има риск за последващи снижения. Прогнозите на фонда са, че инфлацията в Русия за 2014 ще превиши 6%. Повишението на лихвите от Централната банка по негово мнение ще удържи инфлационния натиск, но не е изключено това да не е достатъчно.

Отливът на капитали от Русия през 2014 може да достигне 100 милиарда долара, съобщи Спилимберго, макар около тази цифра да има значителна неопределеност. През април руският министър на финансите Антон Силуанов призна, че ръстът на руската икономика през текущата година може да се окаже по-нисък от прогнозата и да е около нулата. Той предупреди, че условията, при които ще се наложи да се работи през 2014 г., може да са най-сложните след кризата през 2008-2009. Ръстът на БВП на Русия той оцени на около 0,5%.

Силуанов предупреди и за риск от спад на цените на петрола. Колкото до отлива на капитали от страната руският финансов експерт посочи като причина "неопределеността в развитието на геополитическата ситуация".

рецесия
МВФ
руска икономика
По статията работи:

Георги Велев