НАЧАЛО » ������

Извънредна среща на върха на еврозоната ще спасява единната валута

За да не се допусне разпростиране на дълговата криза в Италия и Испания, което би било край на валутния съюз

fb
3E news
fb
13-07-2011 02:18:50
fb

Изпаднала в най-тежката в историята си криза, еврозоната планира да свика среща на високо равнище в края на седмицата, за да не допусне разпростиране на дълговата криза в Италия и Испания, което би било край на валутния съюз, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

 

Нито срещата на финансовите министри във вторник, нито срещата на еврогрупата предишния ден можаха да спрат растящите опасения за еврото, въпреки че паническите пристъпи изглежда отминават. При посещението си в Мадрид президентът на ЕС Херман ван Ромпой заяви вчера, че обмисля да свика в петък извънредна среща на високо равнище.

 

"Към днешна дата няма конкретен проект" за такава среща на държавните и правителствени ръководители", каза обаче говорителка на германското правителство. В ранния следобед тя бе опровергана.

 

"Бъдещата среща се обсъжда от председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и президента на ЕС Херман ван Ромпой, посочи пред журналисти в Брюксел говорителката на ЕК Пия Аренкилде Хансен. Накрая Ван Ромпой ще реши дали да има среща или не, изтъкна говорителката.

 

Кризата получи нов тласък тази седмица заради спекулации за това, че тя може да обхване и Италия, ако страната, чийто дълг е 119% от БВП, не затегне бюджета си. Вчера пък "Мудис" понижи и рейтинга на Ирландия до "junk" (с висока степен на риск). Днес италианският министър на финансите Джулио Тремонти заяви, че планът за строги икономии на стойност 40 милиарда евро, ще бъде приет до петък.

 

Макар и неофициално засега излизат нови подробности около обсъждането по преструктурирането на гръцкия дълг чрез обратно изкупуване. Планът предвиждал гръцката държава да изкупи обратно облигации на 50 на сто от номиналната им стойност, съобщи "Файненшъл таймс", позовавайки се на източник, близък до преговорите.

 

Необходимите средства щели да бъдат предоставени на Гърция от Европейския фонд за финансова стабилност. Голяма част от страните на еврозоната са склонни да приемат, че една такава мярка за гръцките облигации ще бъде оценена като "селективен дефолт" (неизпълнено обещание – бел. авт.), твърди източникът на британския ежедневник.

 

Но кризата не засяга само Гърция. Лихвите по 10-годишните държавни облигации на Ирландия се превишиха с 13 процента, достигайки исторически максимум от създаването на еврозоната.  Португалските лихви също продължиха да се повишават - до 12,252 на сто спрямо 11,984 на сто вчера.


По статията работи:

Георги Вулов