НАЧАЛО » ������

Сезонният ръст на търсене на LNG в Азия е пренасочил потоци от Европа

fb
3E news
fb
02-08-2019 10:30:00
fb

Сезонният ръст на търсенето в Азия е пренасочило втечнения природен газ от Европа, което е дало възможност на „Газпром“ да увеличи доставките за чужбина, но пък плановият ремонт на „Северен поток“ е довел до спад на показателите през юли. Това заявява за РИА Новости заместник-председателят на Фонда за енергийна сигурност на Русия Алексей Гривач.

„Газпром“ съобщи, че за седемте месеца експорта на компанията за страните от чужбина е спаднал с 4,8 % - до 111,5 млрд. куб м. Освен това компанията уточнява, че данните за юни са за 15,9 млрд. куб в, а като цяло за полугодието – 96,2 млрд. куб м. Както става ясно от данните на компанията, през юни експортът на „Газпром“ на практика не е намалял, а в годишно изражение е нараснал с 4,6 % - но през юли отново е преминал към спад от 3,7 % до 15,3 млрд. куб м.

„През юли почти две седмици „Северен поток“ не бе в действие във връзка с плановия ремонт. А през юни рязко бе понижен вносът на LNG за Европа, заради сезонното увеличение на търсенето в Азия“, коментира експертът данните за динамиката на експорта на „Газпром“.

Гривач коментира също така влиянието на горещините в Европа върху доставките на газ, като допусна, че това може да се отрази в повишение на цените ан синьото гориво през юли. Като цяло обаче ситуацията е без промяна.

„По принцип през юли не пазара на Европа няма нищо ново. Търсенето остава над миналогодишното ниво, но и цените са много ниски, поради достатъчно големите предложения на LNG и извънредно високите запаси в подземните хранилища за съхранение на природен газ“, отбелязва Гривач.

„В средата на месеца имаше ръст на цените на газа от 20 %, по всяка вероятност е възможно да е заради жегите, тъй като те често оказват негативно влияние върху производството от ВЕИ и следователно е необходима повече електроенергия от традиционни източници за поддържане на стабилно енергоснабдяване“, добавя той.

По статията работи:

Маринела Арабаджиева