НАЧАЛО » ������

75 млн. евро за АЕЦ "Козлодуй" се плащат през 2011 г.

Сумата е част от одобрените 300 млн. евро компенсации за преждевременното затваряне на първите четири блока на централата

fb
3E news
fb
29-09-2010 01:30:17
fb

75 млн. евро от допълнителните компенсации за затварянето на АЕЦ "Козлодуй" ще бъдат включени не като резерва, а в редовната част на бюджета на Европейската комисия за 2011 г. Днес Комисията по бюджети на Европейския парламент прие предложението на Групата на социалистите и демократите за преместването на реда за плащания, съобщи пресслужбата на ЕС Rapid.

 

Това ще е втората поред година, в която ЕС ще изплаща по 75 млн. евро компенсации за преждевременното затваряне на първите четири блока на АЕЦ "Козлодуй". Общата сума от 300 млн. евро, за която беше решено по-рано тази година, ще бъде окончателно изплатена през 2013 г.

 

Според кореспондентът на БНР в Брюксел Ивайло Калфин, в качеството си на зам.-председател на Комисията по бюджети и докладчик за отпускането на допълнителните компенсации за затворените ядрени блокове, е изразил надежда, че пленарната зала на ЕП ще подкрепи становището на Комисията по бюджети и благодари на колегите си от Групата на социалистите и демократите, които последователно подкрепят българските искания.

 

Очаква се проектът за бюджет на Европейската комисия да се гласува в Страсбург през ноември. Справка показва, че 180 млн. от допълнителните средства са по програмата за демонтаж на спрените блокове, а останалите - за подобряване на енергийната ефективност в България, която е последна по този показател в ЕС.

 

По искане на парламента заедно с чека Европейската комисия ще приложи списък на всеки проект, по който ще се правят плащания, включително за заплати, за изработване на хранилище за демонтажните отпадъци и др.


По статията работи:

Георги Вулов