НАЧАЛО » ������

Как Siemens осребри посещението на Меркел в Русия

Немският концерн подписа договори за милиарди евро

fb
3E news
fb
15-07-2010 08:38:00
fb

Немският концерн Siemens подписа на 15 юли нови договори за милиарди евро в Русия, което се оценява като "блестящ финансов ефект" от посещението на канцлера на Германия Ангела Меркел в Екатеринбург. Преди три години представители на Siemens, заемащи високи постове в компанията, бяха обвинени в корупция и даване на подкупи, за да сключат договори с големи държавни фирми в развиващите се страни, вкл. и в Русия. Подписаните днес контракти обаче са в резултат на законен лобизъм, който няма нищо общо с корупцията, обобщават експерти, цитирани от руския ежедневник "Ведомости".

Най-скъпият договор е за 2,2 млрд. евро и дава право на Siemens да достави в продължение на 10 години 240 скоростни мотриси Siemens Desiro, твърди агенция Bloomberg. Мотрисите ще се обслужват от съвместното предприятие между Siemens и двете руски държавни компании – Руски държавни железници (РЖД) и "Аероекспрес". Отделно Siemens подписа меморандум с РЖД за модернизации на 63 железопътни гари, обяви президентът на железопътния монополист Владимир Якунин.

За изграждане на съвместно предприятие за ветрогенертари е другият договор на Siemens с руските компании "Русхидро" и "Ростехнологии". Плранира се да се произвеждат перки с мощност с мощност 5 гигавата, които ще бъдат предназначени за пазара в Русия и бившите съветски републики. Според агенция Dow Jones от тази сделка Siemens ще получи през следващите 10 години около 5 млрд. евро.

Според Wall Street Journal, немският концерн влиза като акционер в бързо развиващият се супер център за развитие на високи технологии край Москва "Сколково". Двете страни ще създадат обща работна група, която ще определи конкретните съвместни проекти. За Siemens интерес представлява изграждането на център за изследване и разработване на проекти в сферата на енергетиката, ядрените и медицинските технологии, както и изграждане на цялата територия на "Сколково" компютърна мрежа, медицински център с оборудване на концерна, бизнес инкубатори и съвместно с едни от най-големите руски университет създаване на специализирани лаборатории.

Siemens има бизнес отношения с РЖД от доста време, като за последните години са подписани няколко договора: за 630 млн. евро за доставка на 8 високоскоростни влака "Сапсан" (Velaro RUS) и тяхното обслужване в продължение на 30 години; още 430 млн. евро за доставката на 211  електровоза до 2016 година.

Руският ежедневник "Ведомсти" припомня, че в началото на 2007 г. Siemens беше обект на грандиозен корупционен скандал на висшия мениджмънт на компанията с държавни служители от развиващите се държави. Компанията е давала подкупи и на руски висши чиновници, за да спечели търгове за доставка на телекомуникационно и медицинско оборудване за огромния руски пазар. След разкритията Siemens плати глоби в размер на $1,6 млрд. Един от разследваните обаче - Хайнриха фон Пирер, беше назначен за съветник на Меркел, но само шест месеца по-късно той сам си подаде оставката. През април 2010 г. руското представителство на Siemens заедно с още 51 немски компании подписаха договор с правителството на Владимир Путин за противодействие на корупцията, като се задължават да не дават подкупи в Русия.


По статията работи: