НАЧАЛО » ������

Страхът от безработица обсеби фондовите борси

Инвеститорите не повярваха дълго на обещанията за фискални стимули на американската икономика

fb
3E news
fb
30-08-2010 07:42:12
fb

Инвеститорите от двете страни на Океана не повярваха дълго на статическите макроикономически данни и на обещанията да се помогне на американската икономика. Още в първия ден на новата седмица те решиха да не залагат на оптимизма. Така постигнатото в края на миналата седмица масово позеленяване на фондовите борси не можа да издържи дълго време.

 

В Европа търговията тръгна като закъсняла консумация на уверението на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке, че ще бъдат предприети допълнителни фискални стимули за американската икономика. Просто пазарите в Европа, а и в Азия бяха затворили миналия петък, когато Бернанке обяви намеренията на централната банка на САЩ.

 

Помогнаха и поскъпналите акции на петролните компании. Френската Total прибави 0,4%, а италианската ENI - 0,64%, главно заради поскъпването на петрола.

 

Нова инжекция дойде от едно обявено намерение и от една финализирана сделка. Щом френската фармацевтичен гигант Sanofi-Aventis обяви намерението си да купи американската биотехнологична компания Genzyme за 18,5 млрд. долара, или 69 долара за акция, акциите на Sanofi-Aventis. След отговора, че Genzyme отказа предложението, всичко се върна на изходни позиции.

 

По-траен ефект имаше новината, че най-големият в света производител на чипове Intel Corp. е купил германския интернет доставчик Infineon Technologies AG за 1,4 млрд. долара в брой.

 

В ранните следобедни часова, когато отвори Wall Street, оптимизмът започна да се изпарява. И пазарите в Европа започнаха да следват почти буквално случващото се в Ню Йорк.

 

Инвеститорите не останаха очаровани от данните за потребителските разходи и спестяванията в САЩ и борсите бяха залети от червената вълна. Нарастването на потребителските разходи с 0,4%, вместо с 0,3%, колкото прогнозираха анализаторите, се оказа най-голямо за последните четири месеца. Индикаторът за потребителските разходи е един от важните за определяне на състоянието на американската икономика, която напоследък забавя своя ръст.

 

Следващите данни, тези за доходите на населението, бяха под прогнозните. Анализаторите очакваха ръст от 0,3%, а отчетените показваха нарастване с 0,2%.

 

"В условия, когато темповете на нарастване на кредитирането не са високи, но безработицата е висока, а ситуацията с пенсионните фондове е неясно, едва ли може да се очаква, че домакинствата ще увеличават покупките си." Обобщението е на анализатора от ING Investment Адриан ван Тигелен, потърсен за коментар от агенция Bloomberg.

 

Според анализаторите, на които пък се позовава агенция Reuters, не може да се очаква потребителите да увеличат разходите си през втората половина на годината, ако безработицата в САЩ се запази около 10%. Според тях страхът да се остане без работа ще е по-голям от желанието да се харчи. От това най-много страдат компаниите, които зависят от потребителското търсене, като увеселителните паркове. Те отчитат загуби и най-вероятно тази тенденция ще продължи.

 

Затова всички погледи се насочиха към пазара на труда, обобщава Bloomberg, но данните за безработицата в САЩ ще бъдат обявени чак в петък.

 

Какво става на фондовите пазари се опитва да обясни анализаторът на BNP Paribas Fortis Global Markets Филип Гисел, цитиран от Reuters. "Точно сега за пазара е трудно да открие правилната посока, защото е раздвоен между две идеи. От една страна са опасенията, че икономиката на САЩ, а и в света се забавя, а от друга са значителните обещания за нови облекчения и фискални стимули", обобщава Гисел.

 

У нас играчите заложиха на паритета при напълно безлична борсова сесия. Двата индекса на Българска фондова борса бяха на плюс (SOFIX и BGTR30) и два на минус (BG40 и BGREIT). Дори консолидираните финансови отчети на публичните компании не успяха да раздвижат борсовата търговия през първия ден от новата седмица.


По статията работи:

Георги Вулов