НАЧАЛО » ������

Британски учен: ГМО храните са ключа към човешкото оцеляване

Те са един от начините да се задоволят бъдещите нужди на хората

fb
3E news
fb
24-01-2011 05:00:08
fb

Опитите да се спре култивирането на генетично модифицирани храни в развиващия се свят не може повече да бъдат допускани по морални и етични причини. Това заяви главният научен съветник на британското правителство сър Джон Бедингтън пред "Гардиън". Според него светът е изправен пред "перфектна буря" от екологични проблеми, които ще доведат до масов недостиг на храни и обществени размирици през следващите няколко десетилетия. Предупреждението на бележития учен идва в момент, в който бушуват хранителни бунтове в Северна Африка, а светът с притеснение следи покачващите се цени на храните.

 

"Има няколко изключително важни фактора, които ще променят нашия свят", заяви Бедингтън, който е специалист по популационна биология. "Всеки месец населението на планетата се покачва с шест милиона души и през 2050 г. ще достигне 9 милиарда. В същото време анализите сочат, че до 2030 г. 60% от населението ще живее в градовете, което означава по-малко хора, занимаващи се със земеделие и животновъдство. Отгоре на всичко покупателната способност на световното население нараства и се увеличава търсенето на храни."

 

Според британския учен това означава, че до средата на настоящия век светът ще се нуждае от 40% повече храна, 30% повече вода и 50% повече енергия. Затова човечеството трябва да използва съвременните биотехнологически начини за производство на храна, включително и генномодифицираните организми, смята той.

Бедингтън обаче е категоричен, че ГМО храните не са достатъчни, за да решат проблема с глада. Според него трябва да бъде възприет широкообхватен подход, включващ развитието на устойчиво земеделие, съхраняването на рибните запаси и промени в моделите на консумация.

Почти един милиард души по света страдат от недостиг на храна или глад. "Ако не предприемем действия сега, след 10 – 20 години ситуацията ще се влоши. Трябва да използваме възможно най-широк кръг от решения", завърши той.

Повишаващите се цени на храните и предизвиканите от тях бунтове в десетки страни, както и бурният растеж на световното население се очертават като една от централните теми на 2011 г. Преди две седмици в Ню Йорк бе представен годишния доклад на Института Уърлдуоч, който е посветен на изхранването на планетата. Световноизвестното научно-популярно списание National Geographic пък обяви в последния си брой, че през настоящата година ще публикува серия от статии за нарастването на световното население и нуждата от ресурси.


По статията работи: