НАЧАЛО » ������

Найлоновите торбички поскъпват постепенно

Целта е да се откажем от тях

fb
3E news
fb
02-11-2010 12:09:21
fb
От следващата година тънките найлонови торбички ще имат нова, по-висока цена. Целта е хората да ги ползват по-малко, каза пред журналистиминистърът на околната среда и водите Нона Караджова.
Цената на торбичките ще се повишава постепенно през годините, за да се избегне стрес за работещите в производството им, които по данни на Министерството на околната среда иводите (МОСВ) са около 2000-3000 души. Мярката е обсъдена с асоциация "Полимери", за да се коментират възможностите за преминаване към производство на друг вид торбички, като напримерв биоразградимите.

Според минстиръ Караджова поскъпването на торбичките ще стане чрез вдигане на продуктовата такса за тяхното производство, до цена, която ще откаже хората да ги купуват. "Ако отида в магазина и подобна торбичка струва един лев, ще се откажа да я купя", даде пример екоминистърът.

"В самото начало на кампанията цената на торбичките няма да бъде толкова висока. Но когато бъде намерена всяка по-евтина торбичка, това ще бъде сигнал, че е нерегламентирано произведена и не е платена определената от държавата продуктова такса", обясни Караджова. 
От МОСВ припомнят, че още през лятото тя каза, че от следващата година може да се въведе тотално неприемлива такса за найлоновите торбички и така те напрактика ще са непродаваеми. "Засега продуктовата такса ще се въведе само за прозрачните найлонови торбички, за по-плътните цената няма да се повишава, за да се тества системата", каза днес Караджова.
Все още се обсъждали мерките за контрол върху използването на тънките найлонови торбички. Не може заради това, че контролът ще бъде труден, да се отказваме от идеята, коментира министърът.

Няколко градове в България вече подеха кампанията з азабрана на найлоновите торбички.

По статията работи:

Георги Вулов