НАЧАЛО » ������

Кабинетът даде заден ход за осигуровките

Вече се говори за ръст на вноските с 1,5 до 2%, вместо обявените преди три дни 3%

fb
3E news
fb
08-10-2010 10:48:29
fb

Ще бъде направено всичко възможно пенсионните осигуровки да се увеличат с по-малко от 3%, защото тази допълнителна тежест пада не само върху работодателите, но и върху работниците. Това каза вицепремиерът и министър на финансите в кулоарите на НС след редовния петъчен парламентарен контрол.

 

Подобна позиция сутринта по bTV зае и премиерът Борисов, който дори се застрахова като каза, че ко пенсионната вноска се увеличи с 1,5- 2%, това ще е изцяло заслуга на министър Дянков и на неговото министерство".

 

В разпространено до медиите съобщение от Министерство на финансите Симеон Дянков уточнява, че Ще бъде направено всичко възможно пенсионните осигуровки да се увеличат с по-малко, но въпросът трябва да бъде дискутиран и в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. "Тристранният диалог трябва да бъде възстановен и всички разговори, в т.ч. по пенсионната реформа, трябва да бъдат обсъдени там", категоричен беше вицепремиерът.

 

Преди два дни в знак не несъгласие, че премиерът се е договорил само със синдикатите да се вдигнат осигурителните вноски с 3%, официално представените работодателски организации в тристранния съвет обявиха, че напускат временно съвета и призоваха да се възобнови тристранния диалог с правителството.

 

След като и премиерът, и финансовият министър в един глас обявяват, че увеличението на осигуровките ще е по-малко от предварително обявените стойности, би трябвало да се предполага, че с твърдата си реакция бизнесът е успял да въздейства. Какво ще бъде окончателното решение ще стане ясно най-вероятно след като се възстанови тристранния диалог.

 

В отговор на журналистически въпрос вицепремиерът опроверга спекулативни данни за равнището на невъзстановения ДДС на бизнеса. "В момента сме на най-ниското ниво неразплатен ДДС от шест години насам от около 215 млн. лева и тази политика ще продължи", категоричен бе Симеон Дянков.

 

Дянков каза още, че догодина здравната каса ще получава всички приходи от здравноосигурителни вноски (8%), които се планира да бъдат около 2,6 млрд. лева.

Предварителните данни за третото тримесечие на тази година показват, че фискалната политика на правителството дава резултат и за септември салдото по консолидираната фискална програма е балансирано. Фискалният резерв няма да се свива до законовия минимум от 4,5 млрд. лева и ще бъде на значително по-високи равнища, уточнява пресцентърът на Министерство на финансите.
По статията работи:

Георги Вулов