НАЧАЛО » ������

"Лукойл Нефтохим" обеща допълнителни мерки срещу замърсяването на въздуха

Решението бе взето след многобройни жалби от бургазлии за замърсяване на въздуха и лоша миризма

fb
3E news
fb
24-03-2011 09:30:45
fb
Кметът на Бургас Димитър Николов и ръководството на "Лукойл Нефтохим" са се разбрали за допълнителни екомерки, съобщи БТА. Това е станало по време на среща, в която е участвал и директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в морския град Бойчо Георгиев.

Повод за срещата са били многобройните жалби от бургазлии за замърсяване на въздуха и лоша миризма. Според тях това се случва заради емисии сероводород, излъчвани от нефтозавода в тъмните часове на денонощието.

По време на срещата е припомнено, че миналата година измервателната станция на община Бургас, монтирана в Долно Езерово, е засякла множество средночасови превишения на нивата на сероводород във въздуха.

Главният инженер на "Лукойл Нефтохим Бургас Илшат Шарафутдинов и главният еколог Николай Новачев признали, че такива изпускания действително е имало до август 2010 г.

След това те са намалели в пъти, тъй като е монтирана нова пречистваща инсталация. Николов настоял при лоши метеорологични условия /според прогнозите/ нефтозаводът да намалява до възможния минимум работния обем, като превантивна мярка срещу евентуално изпускане на различни вредни емисии във въздуха.

Ще бъде поставен и монитор в Културен дом на Лукойл, който е в центъра на града. Предстои пускане в експлоатация на мобилна станция за мониторинг чистотата на въздуха, спечелена по европейски проект от общината. Чрез нея ще се упражнява допълнителен контрол върху основните замърсители на въздуха.
По статията работи: