НАЧАЛО » ������

Сръбската Руднап ще внася ток от България

fb
3E news
fb
06-07-2011 10:13:23
fbСръбската компания Rudnap подписала договор за внос на електроенергия от България, съобщи източник от компанията, цитиран от European Daily Electricity Markets. Консултантската компания ICIS Heren обясни,че сделката е за една година. Компанията потвърди, че е купила "някой капацитети от България" и допълни, че става дума за по-малко от 300 МВт. Цената на закупената електроенергия не бе окончателно потвърдена, но е на "добро ниво" от 52 евро за Мтч и 53 евро за МВтч.

 

 

"Ние правим редовно търговия в България и купихме енергия", каза източникът на изданието. Той обясни, че базовата цена в България се движи около 51.50 евро за MВтч. Тази цена бе оспорена от друг участник на пазара, който казал за ICIS Heren, че местните цени са по-високи 55 евро за МВтч.

 

 

 

"Най-ниските цени са от АЕЦ"Козлодуй"-около 52 евро за МВтч. Български участници в пазара казаха, че сделката е подобна на подписаните от Rudnap с Румъния, за 500MW за внос през тази година. Тогава бяха подписани две договора за 300 МВт между търговеца
Electra и Rudnap и производителите Hidroelectrica и Nuclearelectrica, както и с ТЕЦ"Турчени" и Rovinari. Вторият договор бе за 200МВт с Електра. Rudnap е удължил срока на договора до края на годината. Източници смятат, че износът зависи от наличието на вода във водноелектрически централи.


По статията работи: