НАЧАЛО » ������

Ирландия хвърля 50 млрд. евро да спаси банковата си система

Сумата е равна на 32% от БВП на страната, но Дъблин за разлика от Гърция има собствени средства да гаси финансовия пожар

fb
3E news
fb
01-10-2010 09:27:32
fb

Поредният опит да спаси финансовия си сектор ще бъде принудена да направи Ирландия, като осигури 50 млрд евро ($68 млрд), което се равнява почти на една трета от БВП на страната, коментира Wall Street Journal. Посочената сума е значително по-голяма от обещаните по-рано 33 млрд. евро, които според официалната позиция на правителството в Дъблин, трябваше да стигнат. Освен това кабинетът обеща планираните средства да бъдат дадени за икономиката и няма да търси помощ от европейските си колеги.

 

Опитите да се спаси финансовата система на Ирландия продължават вече втора година. Страната вече зае мястото на Гърция и стана втората сериозно застрашена страна в еврозоната със сериозни финансови проблеми. В резултат на поредния транш от финансовата помощ за банките бюджетният дефицит на страната ще скочи до 32% от БВП, което е 10 пъти над разрешения лимит за еврозоната. А това по същество е своеобразен рекорд в цялата 11-годишна история от съществуването на валутния съюз.

 

Само за спасяването на една-единствена банка Allied Irish Banks са нужни средства, съставляващи 21% от БВП. Това пък е повече, отколкото Япония даде за спасяване на своя банков сектор по време на кризисната 1997 г., и два пъти повече от цената за спасяване на финансовия сектор на Финландия през 1990 г., сравни Financial Times.

 

Премиерът Брайън Коуен (на снимката) се опитва да убеди европейските си колеги, че екипът му е способен да се справи с проблема. Още повече, че за тази година страната вече прие най-строги мерки за съкращаване на бюджетните разходи.

 

Заради това някои инвеститори се опасяват, че Ирландия може да стане първата държава, която ще прибегне до помощта на Европейския фонд за финансова стабилизация, който бе създаден след като стана ясно, че трябва да се помага на Гърция. Освен това тези опасения не влияят върху фондовия пазар, който продължава да расте дори и след като драстично паднаха акциите на някои банки.

 

"Разликата между днешна Ирландия и Гърция през май е в това, че Ирландия има средства и не й се налага да излиза на капиталовите пазара. Управляващите в Дъблин наистина се намират в сложно финансово положение, но те имат време, за да си върнат доверието на инвеститорите", прогнозира Гари Дженкинс от Evolution пред Financial Times.


По статията работи:

Георги Вулов