НАЧАЛО » ������

Германските климатични цели са обвързани с ядрената енергия

Ако се продължи животът на реакторите, производителите на електричество ще съкратят емисиите си между 30 и 50%

fb
3E news
fb
01-07-2010 12:00:00
fb
Германската енергийна групировка BDEW призова за удължаване на живота на ядрените реактори, като подчерта ролята на свободната от въглерод технология в изпълнението на националните цели за намаляване на емисиите от парникови газове.
Германия трябва да представи националната си енергийна стратегия в края на август или в началото на септември. Тя ще очертае стъпките, които ще променят бившата правителствена програма, предвиждаща ядрената енергетика да престане да функционира до 2021 г. Ако животът на 17-те реактора, които осигуряват малко над 20% от германското електричество, бъде продължен, страната може да намали емисиите си с между 70 млн. и 90 млн. тона въглероден диоксид годишно до 2030 г., смята президентът на BDEW Ролф Мартин Шмиц.
Продължаването на живота на реакторите ще позволи на производителите на електричество да съкратят емисиите си между 30 и 50%, а ако те бъдат затворени, намалението ще е между 15 и 35%.
BDEW, която представлява 1800 компании за електричество и газ, полага усилия за постигане на компромис и удължаване на живота на реакторите, въпреки че някои от членовете й са потърпевши от конкуренцията на по-евтиното производство на ядрената енергетика. Според Шмиц, цитиран от агенция Ройтерс, наличието на ядрен капацитет, ще добави стабилност към енергийния баланс на страната в обем от 8000 мегавата, които могат да компенсират при нужда нестабилното производство на електричество от вятър и слънце.
Германия има инсталиран капацитет за вятърна енергия от 27 000 мегавата, но използването само за един ден може да варира с 12 000 мегавата.
BDEW са изчислили, че са необходими инвестиции в размер на 40 млрд. евро в мрежи за електричество и газ до 2020 г., които да пренасят възобновяема енергия до потребителските центрове. От 850 км, планирани след 2005 г., са материализирани едва 90 км.
По статията работи: