НАЧАЛО » ������

Правителството на Франция иска да стане основен акционер в Alstom

fb
3E news
fb
23-06-2014 02:57:00
fb

Правителството на Франция си осигури опцията за покупка на 20% от акциите в концерна Alstom в предверито на сделката с американската General Electric Co.(GE), пише The Wall Street Journal. За защита на държавните интереси френската държава е готова да придобие пакет от акции в големия фрнски концерн. Това ще й даде възможност да стане основен акционер в него.

Сега 29,3% от акциите на Alstom са на френския строителен гигант  Bouygues, който придоби този пакет през 2006 г. при цена от 60 евро за акция.
В рамките на постигнатото в много кратки срокове споразумение, Bouygues ще предостави на правителството възможност да купи 20% в Alstom в бъдеще, заяви министърът на икономиката Арно Монтебур. Опцията ще действа в разстояние на 20 месеца след плиключване на сделката между Alstom и GE. При това правителството ще може да придобие книжа от концерна с дисконт по отношение на пазарната цена, но не по-малко от 35 евро.

“Сега, когато имаме опция за покупка ще може да купим своя дял тогава, когато цената е минимална”, смята Монтегур, цитиран от изданието.
В събота съветът на директорите на Alstom огласи сделката с GE.

Няколко дни по-рано – в четвъртък GE направи редица промени в офертата за покупка на енеригйното подразделение на френския Alstom, като предложи рекордната цена от 17 млрд. долара. В съответствие с обновеното предложение GE и  Alstom ще създадат две съвместни компании. Първата компания ще обедини активите на електрическите мрежи на GE и Alstom, втората – активите в сектора на възобновяемите източници на енергия. GE и Alstom ще притежават по 50% във всяка от двете съвместни компании, като и двете ще са базирани във Франция.

Освен това GE и Alstom ще създадат алианс в ядрената енергетика. В него американската и френската компании ще имат също равни дялове, като там ще влязат активите на Alstom по производство и обслужване на оборудването за АЕЦ, а също и други активи.

Правителството на Франция ще има възможност да налага вето върху различни решения, свързани със сигурността и технологиите използвани за АЕЦ, се казва в съобщение на GE.

Интелектуалната собственост, свързана с технологията за производство на парови турбини за АЕЦ, произвеждани от Alstom ще бъде отделена в отделна комапания, която ще бъде собственост на правителството на Франция.
 
Освен това GE и Alstom ще създадат международен транспортен алианс – GE ще продаде на френската компания подразделението си, занимаващо се с разработка на системи за организация на движението на влаковете. Срокът на действие на американските предложения изтича днес, съобщава изданието.

Alstom
General Electric
АЕЦ
електрически мрежи
Франция
По статията работи:

Маринела Арабаджиева