НАЧАЛО » ������

Moody's подобри прогнозата си за световната енергетика

fb
3E news
fb
26-04-2021 03:04:01
fb

Международната рейтингова агенция Moody's подобри до позитивна от стабилна прогнозата си за световния енергиен сектор предвид  ръста на цената на енергоносителите и възстановяването на търсенето на суровини, се казва в съобщение на агенцията.

„Устойчивият ръст на цените на енергийните горива на фона на възстановяването на световната икономика трябва да допринесе за обръщане на основните показатели на индустрията през следващите 12-18 месеца“ , смятат от агенцията.

Moody's запазва средносрочните си прогнози за цена на петрола в диапазона от 45 до 65 долара за барел и за природния газ на Henry Hub на ниво от 2-3 долара за MMBtu (1 млн. британски термични единици).

“Забавянето на потребителското търсене и повишената търговска и производствена активност, предвид сдържането на пандемията COVID-19 допринасят за възстановяването на глобалната икономическа активност. Това от своя страна ще ускори темповете на възстановяване на търсенето на нефт и газ в края на 2021 г. - началото на 2022 г.“, казва Елена Надточи, старши вицепрезидент на Moody's.

Според експерта, през  2021 г. благоприятната за пазарната обстановка, относително ниските оперативни разходи ще допринесат за повишаването на печалбата и оперативния паричен поток на компаниите, занимаващи се с проучване и добив (E&P).

Moody's пише, че отложеното търсене за пътувания и сезонния ръст на печалбите на компаниите през второто и третото тримесечия на 2021 г. обещават добри перспективи за сегментите на преработката и продажбите до 2022 г.. Според рейтинговата агенция, световното търсене на нефтопродукти ще се увеличи с 6 % през тази година и с почти 4 % през 2022 година.

“ Междувременно, високите печалби в глобалните сектори за проучване, добив и нефтопреработка ще доведат до средно увеличение на печалбите на интегрираните петролни компании с около 50 %, но това се сравнява с ниската им база“, добавят от агенцията.

Moody's
цени на петрола
цени на газа
нефтогазов сектор
По статията работи:

3E news